Afbeelding

Cijfers liegen niet

Algemeen

MegaMestVergisterGroenloNEE update 23

Wij hebben met veel interesse het ingezonden stuk van LTO Achterhoek gelezen. Maar het verbaast ons dat er inhoudelijk niet wordt ingegaan op onze bezwaren tegen de megamestvergister. Wij hebben niets tegen mestvergisting in het algemeen, laat staan tegen de landbouw. Wij voeren actie tegen de verontrustende schaalgrootte van het project en de daaraan gekoppelde gevaren voor het milieu en de volksgezondheid. Het zou LTO sieren als ze al onze updates nog eens nalezen op onze website en dan eens inhoudelijk reageren op de daar opgeworpen vragen en zorgen met betrekking tot de megamestvergister in plaats van loze beschuldigingen in onze richting te uiten. Ieder zijn eigen stijl, maar wij vinden het unfair dat LTO zo schamper doet over de alsmaar groeiende groep bezorgde burgers die zich niet gehoord voelt. Wij gaan door met onze zoektocht naar informatie en wij blijven de interessante zaken met u delen. Vandaag gaan we dieper in op de financiële achtergronden.

Een goed onderbouwd businessplan ligt aan de basis van ieder startend bedrijf. Daarvan is het financiële hoofdstuk misschien wel het belangrijkste onderdeel. Hoe mooi en degelijk het plan er ook uitziet, als het op papier al niet rendabel is, dan houdt men het snel voor gezien. Ongetwijfeld zal RMS ook een financieel plan hebben opgesteld om het rendement van de megamestvergister op de Laarberg in kaart te brengen. Helaas beoordeelt de overheid een vergunningsaanvraag enkel op (milieu)technische aspecten; de financiële onderbouwing van een project wordt niet meegenomen in de procedure. Dus officieel zijn er weinig cijfers bekend. Om toch een beeld te kunnen vormen van de levensvatbaarheid van het project hebben wij op basis van openbare gegevens uit perspublicaties, vergunningsaanvragen, bijlagen etc. getracht zoveel mogelijk financiële informatie te verzamelen.
De totale kosten van het project (bouwkavel, bouwkosten, installaties enz.) worden geraamd op € 70 à 80 miljoen. Ook weten we vrij nauwkeurig hoeveel mensen er tewerkgesteld gaan worden om een inschatting te kunnen maken van de te verwachten personeelskosten. Ook zijn de hoeveelheden van de verschillende eindproducten min of meer bekend. Een van de problemen is dat de prijsstelling voor deze eindproducten nogal kan schommelen, want deze marktprijs is immers afhankelijk van kwaliteit, vraag en aanbod.
Een onbegrijpelijk onderdeel van het businessplan is dat de prijs voor de aanvoer van mest voor lange tijd is vastgelegd. De veehouders gaan minder dan de helft van de huidige marktprijs betalen en deze lage prijs wordt zonder enig voorbehoud voor tien jaar gegarandeerd. Dit is erg dom, want op basis van tegenvallende bedrijfsresultaten zou RMS toch een mogelijkheid moeten hebben om deze prijsstelling tussentijds bij te stellen? In voorgaande updates hebben wij al uitgelegd dat de toekenning van subsidie voor de zogenaamde groengasproductie van cruciaal belang is voor de bedrijfsvoering. Maar een realistische inschatting van de biogasproductie ontbreekt in het plan, RMS gaat uit van een veel te optimische gasopbrengst en vergeet hier voor het gemak te corrigeren voor het aardgas dat bij de biogasproductie verbruikt wordt.
Naar verluidt heeft RMS een deal gesloten met een grote buitenlandse (Duitse?) investeerder. Deze financieringsmaatschappij zal pas instappen zodra de vergunningen en alle juridische procedures voor RMS succesvol zijn afgerond. Dit soort bedrijven wil de risico's zo klein mogelijk houden en investeren in projecten waar het rendement bij voorkeur op voorhand wordt vastgelegd. Dit houdt in dat RMS, los van de bedrijfsresultaten, alleen al aan deze financieringsmaatschappij jaarlijks vele miljoenen euro's aan rentevergoeding zal moeten betalen.

Als wij bovenstaande overzien dan kunnen wij enkel concluderen dat het businessplan van de RMS megamestvergister op heel dun ijs gebouwd is. Het is overduidelijk dat als er een paar zaken maar een beetje tegenvallen het kaartenhuis RMS heel snel in elkaar zal storten. En gelooft u ons, die grote financier zal de eerste zijn die zijn koffers pakt en met de noorderzon verdwijnt, de rotzooi voor ons achterlatend.
Het zal zeker niet het eerste mestvergisterproject zijn dat snel kopje-onder gaat, want in de praktijk blijkt dat geld verdienen met mestvergisting nogal tegenvalt. Dit werd ons al uit meerdere hoeken vanuit de mestvergisterwereld bevestigd. Het is daarom begrijpelijk dat banken terughoudend zijn geworden en de vingers niet meer willen branden aan dit soort risicovolle avonturen.
Daarom raden wij potentiële financiers aan voorzichtig te zijn en zich goed, volledig en vooral objectief te laten voorlichten voordat men grote geldbedragen gaat investeren in dit uiterst wankele project.


www.megamestvergistergroenlonee.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant