Gerben Papen. Foto: Rob Stevens
Gerben Papen. Foto: Rob Stevens

Holterhoek: oude buurtschap met toekomst

HOLTERHOEK - Gerben Papen is de kersverse jonge voorzitter van Volksfeestvereniging Holterhoek. Dat 'jonge' is hier niet onbelangrijk. Gerben ziet het als een van zijn grootste uitdagingen de jeugd van Holterhoek te betrekken bij het wel en wee van deze buurtschap. Hoe doe je dat en wat gebeurt er zoal in Holterhoek?

Door Rob Stevens

Gerben woont sinds een jaar of zeven in Groenlo. Maar hij is opgegroeid in Holterhoek en komt er nog zeer regelmatig. De buurtschap heeft niet een echte kern. En ook geen faciliteiten als een sporthal of supermarkt waar bewoners elkaar ontmoeten. Het gemeenschapsgevoel komt voort uit en wordt gevoed door een gezamenlijke historie en een aantal activiteiten die gedurende het jaar plaatsvinden. Het belangrijkste evenement in dat licht is dan wel het volksfeest annex kermis begin augustus bij en rond café Grenszicht.

Gerben: "We hebben de kermis dit jaar verplaatst naar begin augustus om geen concurrentie te hebben van en te zijn voor festiviteiten in omliggende buurtschappen en kernen. Net als met het 100-jarig bestaan is er dit jaar weer een ouderwetse toneeluitvoering van een groep Holterhoekers. Donderdag wordt 'A-j veult wat ik veul, dan zeg ie niks meer' opgevoerd. In de voorbereiding daarvan gaat erg veel tijd zitten. Er wordt al druk geoefend. Een vast onderdeel van de kermis is het vogelschieten. De kinderen gaan dan naar Activiteitencentrum Leemland waar ze worden vermaakt en pannenkoek eten. De ouders kunnen dan ongestoord aanleggen om de vogel naar beneden te halen. En als de kinderen weer terug komen wacht hen een warm onthaal."

Behalve de kermis en het volksfeest is er als gezamenlijke activiteit nog de jaarlijkse klootschietmiddag. Dat is altijd de week voor carnaval. En het carnavalsfeest zelf is in Holterhoek altijd de week voor dat het officiële carnavalsfeest elders in het land plaats vindt. En dan is er nog de bingomiddag.
"Je hoeft niet op elkaars lip te zitten om toch een gemeenschap te zijn. Als er een aantal momenten in het jaar zijn waar Holterhoekers elkaar kunnen ontmoeten is dat genoeg. En dan is het misschien wel makkelijker hechtheid te creëren voor een groep van een paar honderd bewoners dan als het om duizenden zou gaan." Dat wijst de historie van Holterhoek ook uit. Het is twee jaar geleden dat tijdens de kermis het boek ´Geschiedenis van Holterhoek en zijn bewoners´ werd gepresenteerd. In café Grenszicht was toen een fototentoonstelling met tal van oude kiekjes.
Holterhoek leeft volgens Gerben. "Dat is te merken aan de grote opkomst tijdens festiviteiten. Kermiszaterdagavond zat de tent vorig jaar mudje vol met zo'n drie- tot vierhonderd Holterhoekers. Van oudsher was er altijd en sterke binding met je buren. Dat wordt wel anders." Een van de uitdagingen om de buurtschap levend te houden is door 'nieuwe Holterhoekers' er bij te betrekken en ze op te nemen in de buurt. Dat gaat het makkelijkst als er onderling contact gelegd kan worden tijdens een van de jaarlijkse Holterhoekse activiteiten.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden