Vlnr. Ivo Versteegen, Koen Wissink en Ronald Buesink gaan samen met 7 vrienden deelnemen aan de Alpe d'Huzes. foto: Kyra Broshuis
Vlnr. Ivo Versteegen, Koen Wissink en Ronald Buesink gaan samen met 7 vrienden deelnemen aan de Alpe d'Huzes. foto: Kyra Broshuis

Groenlose vriendenclub beklimt berg voor zieke kameraden

GROENLO - Ze zijn al vrienden sinds de lagere school, de leden van vriendenvereniging Zorro Positief uit Groenlo. Elf man in totaal. Afgelopen tijd werden twee van hen getroffen door kanker. Reden voor Ivo Versteegen, belast met de organisatie van het jaarlijkse vriendenweekend, om het uitje een hele andere invulling te geven.

Door Kyra Broshuis

“In 2015 ben ik als medisch begeleider aanwezig geweest bij de Alpe d’HuZes. Een heel indrukwekkend gebeuren. Toen zowel Michel als Koen uit onze groep kanker kregen, heb ik in onze groepsapp het voorstel gedaan om in plaats van een weekend feestvieren, mee te doen aan de Alpe d’HuZes. Iedereen reageerde enthousiast op dit voorstel, dat was fantastisch.”

Heftig traject
Koen Wissink kreeg afgelopen jaar de gevreesde diagnose, Michel Grothe een aantal jaren daarvoor. “Precies een jaar geleden ben ik gestart met de behandeling voor mond- en keelkanker. Ik had nooit verwacht dat dit mij zou overkomen; deze vorm van kanker komt vooral voor bij rokers en ik heb nooit gerookt. Het is domme pech. Toch ben ik altijd positief gebleven en ervan overtuigd dat ik zou genezen, dat zit in mijn aard. De behandeling, operatie, chemo en bestraling, was heftig. Ik kreeg een delier door de morfine. Slikken is nu nog vaak lastig en ik proef niet veel. Da’s ongunstig want ik ben dertien kilo afgevallen en mag wel wat aankomen”, vertelt Koen.
Ook met Michel, hij lijdt aan lymfeklierkanker, gaat het naar omstandigheden goed. “Hij heeft een lange weg afgelegd en onder andere een stamceltransplantatie gehad”, zegt Ronald Buesink. “Hij voelt zich wel beter maar het gaat met vallen en opstaan. Gelukkig is hij wel bijna van de medicijnen af. Een andere vriend, Paul Groot Kormelink, woont en werkt in Zwitserland en houdt zich onder andere bezig met de ontwikkeling van één van de specifieke medicijnen die Michel gebruikt. Een bijzonder toeval.”

(Hard)lopen en fietsen
De deelnemende vriendengroep bestaat naast Koen, Ronald en Ivo, nog uit Tim Ebbers, Freddy te Veluwe, Matthijs Roorda, Paul Groot Kormelink, Michel Grothe, Marcel Wolters en Michel Hoffman. De inmiddels allemaal 50-plussers gaan (hard)lopend en fietsend de berg op op donderdag 6 juni aanstaande. “We gaan er op zondag naartoe en op zaterdag weer terug”, legt Ivo uit. “Ik wil graag de eerste gang naar boven meemaken, die is ‘s morgens om 5.00 uur en helemaal verlicht met waxinelichtjes. Zo indrukwekkend.” Koen was van plan om hardlopend de berg op te gaan. “Maar dat gaat helaas nog niet lukken. Ik ga nu wandelen.” Ronald gaat één keer fietsen en één keer lopen.
Het hoofddoel is het binnenhalen van zoveel mogelijk geld. “Het streven is 2500 euro per persoon en we zijn al goed op weg. We betalen overigens onze reis- en verblijfskosten uiteraard zelf. Het sponsorgeld gaat 100% en rechtstreeks naar het KWF.” Het wordt een emotionele week, zeker voor Koen en Michel. “Het is mooi om dit samen te doen,” zegt Koen, “mijn vrouw en kinderen en de partner en kinderen van Michel zullen ons opwachten op de top. Weet je, iedereen heeft wel iemand in zijn kennissen- of vriendenkring die met kanker te maken heeft. Het is zo belangrijk dat er geld binnenkomt voor onderzoek. Ik heb zelf ervaren hoe geweldig de zorg in Nederland is, maar ook hoe ingrijpend kanker is.” Ronald voegt eraan toe dat één op de drie mensen tegenwoordig vroeg of laat kanker ontwikkelt. “Iedereen krijgt er direct of indirect mee te maken, het is mooi dat we daar als vriendengroep samen tegen strijden.”

Met dank aan alle sponsoren
De groep heeft een aantal grotere sponsoren gevonden: Wissink, Steentjes, Lebbink Interim & Advies, McDonald's, Ami Kappers, Heinz Arink, VersGras, Beukenhorst Koffie, Pfeifer Heavy Machinery, Triple Dynamixs, Nerus Design, Cisbio, Gamp Ebiz en Kapperskorting.com. Wolters & Wolters uit Ruurlo stelt gratis een busje ter beschikking. Ook veel vrienden, bekenden, collega’s en familieleden hebben een donatie gedaan via de site van de Stichting Alpe d’HuZes. “Dat is geweldig en daar zijn we ontzettend dankbaar voor. Via deze weg willen we alle donateurs nogmaals bedanken. Het is super dat we al zo geholpen zijn, maar we willen graag nog meer geld binnenhalen voor het KWF. Ons motto is: opgeven is geen optie. Mensen die ons, en zo direct het KWF, willen steunen, kunnen een donatie doen via www.opgevenisgeenoptie.nl”, meldt het trio.
Op Hemelvaartsdag is de laatste training voor de mannen en dan gaat het gebeuren: op naar de Alpe d’HuZes!


http://www.opgevenisgeenoptie.nl

Meer berichten