Burgemeester Bronsvoort krijgt van kok Yassin een dessert aangeboden. Links Boukhiyar Taouil. Foto: Kyra Broshuis
Burgemeester Bronsvoort krijgt van kok Yassin een dessert aangeboden. Links Boukhiyar Taouil. Foto: Kyra Broshuis

Burgemeester schuift aan bij iftar

GROENLO - In navolging van koning Willem-Alexander schoof ook burgemeester Bronsvoort van de gemeente Oost Gelre aan bij een iftar. Dat deed ze in de moskee aan de Wheme in Groenlo. De iftar is de maaltijd die gedurende de vastenmaand ramadan door moslims genuttigd wordt direct na zonsondergang.

Door Kyra Broshuis

Bismallah
Boukhiyar Taouil van de moskee nodigde de burgemeester, de wijkagenten, buren en de begeleider nieuwkomers van de gemeente uit om, samen met de vaste gebruikers van de moskee, het bijzondere avondmaal te nuttigen. De gasten worden uitgenodigd aan een prachtig gedekte tafel plaats te nemen en te genieten van verschillende gerechten, allemaal zelfgemaakt door huiskok Yassin met hulp van zijn ouders en echtgenote. Taouil heet de gasten van harte welkom: "Ik ben blij dat jullie hier allemaal aanwezig zijn. Het is ook voor ons de eerste iftaravond in deze vorm." Hij legt uit wat er allemaal op tafel staat; vissoep, bladerdeegbroodjes met kip, gehakt en vis, verschillende salades, dadels, baklava, Marokkaanse pannenkoekjes, versgeperste jus d'orange en avocadomelk. Met een welgemeend 'Bismillah' (spreuk die moslims zeggen voor zij een (goede) daad plegen, bijvoorbeeld het lezen van de Koran voor het eten, bij aanvang van een reis. Wat men gaat doen wordt opgedragen aan Allah. red.) geeft het oudste moskee-lid, meneer Boumedien, het startsein voor de gezamenlijke maaltijd.

Diepe indruk
Taouil vertelt tussen de gangen door over de ramadan en de rituelen die daarbij horen: "Bij de zonsondergang gaan we eerst bidden en daarna is het tijd voor de iftar. Na het eten komt de imam. Tijdens de ramadan leest hij alle zestig hoofdstukken uit de Koran voor, uit zijn hoofd. Hij leest er elke avond twee." De moskee in Groenlo telt ongeveer veertig leden en fungeert als gebedshuis voor de hele regio. "We hebben onder andere leden uit Eibergen, Oost Gelre, Borculo en Zieuwent. In het weekend zijn we hier soms wel met 150 man." Taouil heeft de burgemeester niet zomaar uitgenodigd, zo zegt hij. "Als sinds de allereerste kennismaking heb ik een heel goed contact met haar. Ik zat destijds in de WMO-raad en ik was commissielid voor de PvdA en heb dus veel met haar te maken gehad. Wat mij betreft de aardigste burgemeester van Nederland." De burgemeester is enthousiast over de bijzondere avond: "Hartelijk dank voor deze enorme gastvrijheid en mijn welgemeende complimenten aan kok Yassin. Het is heel mooi om te zien dat we hier zo allemaal samen zitten. Ik was al gewaarschuwd om van tevoren niet te eten maar dat was erg lastig. Ik heb er nu wel spijt van. Deze avond heeft diepe indruk op mij gemaakt."

De gezamenlijk iftar is wat Taouil betreft niet eenmalig: "Ik hoop jullie volgend jaar allemaal weer terug te zien."

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden