Afbeelding
Foto: Nick Oostendorp

Frank Zand | Combicolumn

Algemeen Columns

Combicolumn

Omdat Achterhoek Nieuws met ingang van afgelopen week is overgegaan op zogenaamde combinatiepagina's Oost Gelre (in trendnavolging van het trendsettende Berkelland een paar maanden geleden) sta ik met onmiddellijke ingang wekelijks op dezelfde plek in de Elna en de Groenlose Gids. Dat is: als ik er tenminste in sta, want ik heb wel eens inspiratiesnipperweken (en af toe helpen ze).

Dat maakt het voor de lezers van beide kranten - Lieveldenaren, de mensen die de andere krant bij de VVV halen, etc. - wat minder spannend, maar het zij zo. Eigenlijk verandert er niet zoveel: de artikelen die zowel in Elna als Groenlose Gids stonden (artikelen die voor de hele gemeente relevant zijn, regionale artikelen), staan nu nog steeds in beide edities maar nu op dezelfde plek. Behalve als iets wel erg Lichtenvoords of erg Grols is maar toch in beide meegaat: dan staat het bijv. in de Elna voorin en in de GG verder naar achteren. Maar de andere gezamenlijke artikelen staan in beide edities dichter bij het hart van de krant. En wie wil dat nu niet, dichter bij het hart.
Het zal de communicatie tussen Elna-lezers en GG-lezers ook vergemakkelijken. Als je bijvoorbeeld telefonisch een artikel wil bespreken dan heb je beiden dezelfde pagina voor je. Mien uit Vragender hoeft dan niet meer tegen Carla uit Zwolle te zeggen: "B'j mie steet het op 5 rechtsbaoven, zeuk effen op woar ut bie oe steet." Nee, nu volstaat: "Carla, het steet op 5 rechtsbaoven."

Ondanks mijn valse sneertje naar Duncan Laurence de vorige keer - niet zo vals als Madonna's live-versie van Like a Prayer trouwens - hebben wij (Nederlanders) toch gewonnen. Ik had ook wel gezegd dat ik hoopte dat hij zou winnen, ondanks het ontbreken van een aanstekelijk refrein. Hij won vooral omdat hij niet vals was, net zoals Frans Timmermans een paar dagen later dat andere eurovisie won omdat hij niet vals was. Het Frans Timmermans-effect krijgt net als het Annette Bronsvoort-effect zelfs de PvdA er weer bovenop.
Als je niet gestemd hebt, dan moet je natuurlijk de komende jaren je mond houden over de Europese politiek. Net als met die enquête in deze krant een aantal maanden geleden voor lezers van de uitgaven van het Achterhoek Nieuws (waaronder Elna en Groenlose Gids, daar bestaat nog weleens verwarring over): als je niet hebt meegedaan, dan moet je gewoon lezen, als dan niet op combipagina's. Maar reageren kan natuurlijk altijd. Het helpt niet vaak, vooral niet bij mij: writing me is a losing game.

Ja, die tekst van Duncan gaat in elk geval toch dieper dan Ding a dong, bim bam bom. Ach, het is ook een kwestie van smaak. Wat ik mooi vind, kan een ander niks vinden. De wereld is nu eenmaal bedoeld voor 7 miljard mensen en niet alleen voor jou en mij.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant