Sjaak Hulshof, zittende in de in De Molenberg gehuisveste studio. Foto: Theo Huijskes
Sjaak Hulshof, zittende in de in De Molenberg gehuisveste studio. Foto: Theo Huijskes

Sjaak Hulshof is al 40 jaar getrouwd met de ZSOM

Algemeen

Vrijwilliger van de maand

Door Theo Huijskes

GROENLO - De ZSOM in Groenlo (Ziekenomroep Sound Of Music) bestaat in juli veertig jaar. Mede gelet op het totale, indrukwekkende verhaal met betrekking tot het ontstaan dan wel het voortbestaan van deze niet alleen plaatselijk maar ook regionaal op handen gedragen omroep, een jubileum om te worden ingelijst. Een ziekenomroep die inmiddels vier decennia achtereen wordt gedragen door alleen maar enthousiaste, tevens plichtsgetrouwe vrijwilligers. De aanvoerder, beter gezegd het opperhoofd van al die vrijwilligers is Sjaak Hulshof. Niet alleen de oprichter, maar vanaf het eerste uur de belangrijkste trekker dan wel schakel, het brein en tevens het uithangbord oftewel in omroeplandtermen de hoofdregisseur en dat in de breedste zin van het woord.

De in Lichtenvoorde geboren en in Groenlo woonachtige Hulshof (60) is niet alleen de oprichter van de ZSOM, hij is de belangrijkste spil binnen het ZSOM-vrijwilligersbolwerk waar alles om draait. Het is collega-vrijwilliger Hans Huitink (60), zelf dertig jaar actief voor de ZSOM, die het voor de vuist weg samenvat: "Alle contacten lopen via Sjaak. Zijn elan oftewel bezieling is met geen woord te beschrijven. Daarnaast weet hij als geen ander zijn enthousiasme over te brengen op de momenteel uit ruim dertig vrijwilligers bestaande groep. Wij zijn hem, maar ook zijn gezin bijzonder dankbaar voor zijn onnavolgbare inzet. Om het kort en bondig duidelijk te maken: zonder Sjaak Hulshof geen ZSOM!"

Start met primitieve geluidsapparatuur
Sjaak Hulshof zelf, getrouwd met Tjardy Fikkert en vader van de kinderen Marloes en Pim, is altijd werkzaam geweest in de zorg. Naast de nodige opleidingen te hebben gevolgd, is hij voorheen werkzaam geweest in het St. Vincentius-ziekenhuis in Groenlo om bij de komst van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix in 1984 te verkassen naar Winterswijk, waar hij momenteel werkzaam is als teammanager Acute Zorg van de Spoedeisende Hulp (SEH) en daarbij al kan terugblikken op een veertigjarig dienstverband in de ziekenhuiszorg.

Over de oprichting van de ZSOM vertelt Hulshof dat het Niek Beurskens, voormalig directeur van De Molenberg, is geweest die hiervoor de basis heeft gelegd en daarnaast gedurende zijn arbeidzame leven de belangrijkste inspirator is geweest. "Hij benaderde destijds wijlen Jos Evers en mij met het verzoek om voor alle patiënten en verzorgenden van De Molenberg een verzoekplatenprogramma in het leven te roepen. Wij gingen destijds van start met primitieve geluidsapparatuur met daarbij een oude platenspeler en slechts één lp met de titel 'Sound Of Music', waaraan tevens de naam van de ziekenomroep is afgeleid."

Hoop op meer jonge aanwas bij het aankomende jubileum

Een steeds professioneler
karakter

Werd er in 1979 een start gemaakt met alleen radioprogramma's, in 1984 werd de eerste videocamera (Sony 8) aangeschaft. "De intentie daarbij was om zieken en bejaarden die niet in staat waren om feesten, concerten en evenementen te bezoeken, met beeld en geluid tegemoet te komen", vertelt Hulshof. "De ontwikkelingen en dat met name op technisch gebied gingen vervolgens snel. Doorlopende ondersteuning van de zijde van de directie maakte het mogelijk om meerdere videocamera's aan te schaffen. Daarnaast kregen wij vanuit het bedrijfs- en zakenleven van alle kanten ondersteuning aangereikt. Dit alles had tot gevolg dat er eind jaren tachtig een samenwerkingsverband werd gesmeed met meerdere zieken- en verzorgingshuizen, van Enschede tot Doetinchem en van Winterswijk tot Lochem voor het verzorgen van een wekelijks tv-programma. Bovendien leverde in 1989 bij de viering van het tienjarig bestaan een georganiseerde open dag een groot aantal nieuwe, met name jonge vrijwilligers op. Ondanks dat de uitoefening van een hobby voorop stond, kreeg de totale aanpak een steeds professioneler karakter."

Tien verzorgingstehuizen bedienen
Inmiddels anno 2019 treedt de ZSOM reeds jaren achtereen naar buiten als stichting, een initiatief dat is genomen bij het afscheid van directeur Niek Beurskens. "Om verschillende redenen is dit noodzakelijk", zegt Hulshof, zelf ook nog eens penningmeester in het bestuur met Hans Huitink als voorzitter tevens secretaris, alsmede een vertegenwoordiger van de Stichting Zorgcombinatie Marga Klompé. "Vergeet niet dat wij momenteel opnames dan wel programma's maken, variërende van concerten tot toneeluitvoeringen, van revues tot andersoortige evenementen, van huldigingen tot sportevenementen, van tentoonstellingen tot belangrijke bijeenkomsten, van bloemencorso's tot carnavalsoptochten en ga zo maar door, voor in totaal tien regionale verzorgingstehuizen, waaronder De Molenberg in Groenlo, SKB in Winterswijk, Antoniushove in Lichtenvoorde en Hassinkhof in Beltrum."

Nieuwe aanwas welkom
Bij de viering van het veertigjarig bestaan, waarover binnenkort meer, hoopt Sjaak Hulshof meer jonge aanwas te kunnen begroeten. "Het mag toch niet zo zijn dat wij ons als ZSOM in de komende tien jaar zorgen moeten maken over het feit of het gouden jubileum in 2029 nog wel wordt gehaald."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant