Afbeelding

De Feesttoeters winnaar Dweilorkestendag

Algemeen

'Er zijn hier altijd veel mensen, het is goed georganiseerd, en er is veel bier'

Tekst en foto's (tenzij anders vermeld) door Henri Walterbos

GROENLO - Bij het binnengaan van feestelijk versierde en overvolle gezellige Grolse binnenstad klinkt van alle kanten vrolijke blaasmuziek. Als op het podium in de Beltrumsestraat de Bierbengels uit Voorschoten '99 Luftballons' van Nena spelen en naadloos overgaan in 'Waanzinnig gedroomd' van Kinderen voor Kinderen staat een moeder voor een lege kinderwagen, met haar zoontje huppend in haar armen. Het zal niet meevallen het kind straks weer terug te leggen. In de Goudsmitstraat is het geen doorkomen aan. De Flierefluiters uit Sassenheim maken hun vergaarde roem in Groenlo helemaal waar, met een knallende set, gadegeslagen door een grote mensenmassa. Als de set erop zit vraagt het orkest of ze nog een nummer mogen spelen. Het publiek schreeuwt instemmend, maar het mag niet meer. Anders loopt het programma uit en moet de band die staat te wachten mogelijk ook weer tijd inhalen. Een teken dat het orkest het naar de zin heeft. Zoals ieder orkest in Groenlo, dat zich van haar meest gastvrije kant laat zien. Zo vinden ook de Klooiers uit Oss als presentator Gijs van Dongeren aan een muzikant vraagt wat ze van Groenlo vindt. "Gezellig", roept en lacht ze hard met een boterzachte G. "Er zijn hier altijd veel mensen, het is goed georganiseerd, en er is veel bier", lacht ze. "Krijgen jullie genoeg?" vraagt Gijs dan. "Jawel hoor. Er wordt goed voor ons gezorgd." Niet voor het eerst is er een Sassenheimse winnaar: dit keer krijgen De Feesttoeters de meeste punten in de belangrijkste klasse, de wedstrijdklasse.

Waar al weglopend het geluid van het ene dweilorkest verstomd en wegebt, komt het andere geluid al weer dichterbij. Het is onmogelijk je van de vrolijke dweilorkestenklanken af te sluiten als je op Hemelvaartsdag in Groenlo vertoeft. Toontje Ongeregeld uit Winterswijk staat inmiddels op het podium in de Koningssteeg, oftewel het Legroplein, vernoemd naar een legendarisch Grolse groenteboer, wijlen Piet Legro. Het plein staat bomvol, evenals de balkons van de appartementen achter het podium, waar het aan de beleving van de gasten te zien eveneens goed toeven is, als is het de ereloge.

Kaasblokjes
In de menigte een breed lachende organisatievoorzitter Frank Beurskens. "Het is goed druk vandaag. Op alle plekken. Het verloopt prima. Ik hoor alleen maar positieve geluiden." Op de Markt vermaakt Vrug Ligt uit Oss het schouder aan schouder staande publiek. Onder een parasol ook de twee broers en twee zussen Hendriksen, van oorsprong uit Ruurlo, met 50% Grols(ch) bloed. Er wordt een gezellig biertje gedronken, gebulderd van het lachen en oudste zus José Tesselaar zorgt als de 'pater familias' voor de inwendige mens. Uit haar tasje tovert ze een boterhamzakje vol kaasblokjes tevoorschijn. De overige familieleden, en uw verslaggever, laten het zich goed smaken. Ook 'neefje' Mitchel komt inmiddels al mee met vader Robert. "Wie bunt met 't hele spul hier. Ok umdat onze neave Marcel gisteroavond Europees kampioen knobbelen is eworden, zei hee zelf. Hee zei dat as d'r gin Dweilorkestendag was ewest hee vanmiddag ehuldigd zol worden op 't stadhuus."

Uitslag
Wedstrijdklasse: 1. De Feesttoeters (Sassenheim) 2. Flierefluiters (Sassenheim) 3. De Diezebloazers (Den Bosch) 4. De Eierjongens (Winterswijk) 5. Toontje Ongeregeld (Winterswijk) 6. De Feestbende (Cromvoirt) 7. RODL (Rijhe) 8.Blaaskapel Outblast! (Vlijmen) 9. We bin d'r uut (Kampen) 10. Haagsuh bluf (Den Haag).

Leutklasse: 1. Klooiers (Oss), 2. De Pierewaaaiers (Oosterhout), 3. Krak Oe Noot (Rossum).

Dweilmuzikant van de dag: Alain Koks (Feestbende Cromvoirt). Publieksprijs: RODL (Rijen). Gezelligheidsprijs: Outblast (Vlijmen).

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
De Feesttoeters nadat ze de hoofdprijs in ontvangst mochten nemen. Foto: Gerard Houben

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant