Het jubilerende koor Kiddoesj uit Beltrum. Foto: PR
Het jubilerende koor Kiddoesj uit Beltrum. Foto: PR

Koor Kiddoesj in Beltrum viert vijftigjarig bestaan

Algemeen

'Gezellige, maar bovenal hechte groep'

Door Theo Huijskes

BELTRUM - "Zingen is niet alleen een belangrijke hobby van ons. Het is ook een meer dan aangename onderbreking van de dagelijkse, vaak drukke werkzaamheden en andere beslommeringen. Bovendien mag Kiddoesj worden aangemerkt als een koor dat ook andere zaken dan alleen zang belangrijk vindt. De daaruit voortvloeiende goede sociale contacten hebben tot gevolg dat lief en leed al vijftig jaar met elkaar worden gedeeld. Dit heeft tot gevolg dat wij met elkaar niet alleen een gezellige, maar bovenal een bijzonder hechte groep vormen!"

Aan het woord zijn Ria Stoverink, vanaf de oprichting en dus 50 jaar actief lid, en Ida Schilderinck, voorzitter van de jubileumcommissie en ook al 45 jaar zingend lid van het koor. Het was pastoor Alink, van 1964 tot 1971 werkzaam in de Beltrumse RK Kerk O.L. Vrouw ten Hemelopneming, die in 1969 het idee lanceerde om een jongerenkoor op te richten. Zeker omdat hij zijn zinnen had gezet op een koor, dat zich ging presenteren met meer moderne liederen en ook nog eens muzikaal begeleid werd, was de belangstelling van meet af aan enorm. Dat is door de jaren heen altijd zo gebleven. Want binnen de kleine kern Beltrum, waarvan de inwoners trots mogen zijn op de aanwezigheid van maar liefst zes zangkoren, telt Kiddoesj nog altijd 54 leden (45 vrouwen en 9 mannen), waaronder een uit drie leden bestaand muzikaal combo en de huidige dirigent Hugo Klein Severt. Daarbij mag niet onvermeld blijven dat de dirigent met de langste staat van dienst (1984-2016) Jan te Plate heet en dat Marion Hilhorst uit Borculo als muzikaal begeleidster bij de wekelijkse repetities moet worden aangemerkt als een niet meer weg te denken schakel.

Moeilijk om eigen identiteit te behouden
Ondanks het plezier dat men beleeft aan de zang, vinden de dames Stoverink en Schilderinck het jammer dat het anno 2019 moeilijk is om een eigen identiteit uit te stralen. "Terwijl een en ander centraal stond bij de oprichting van het koor, zorgen de opgelegde beperkingen en de regeltjes van het Bisdom voor een remmende werking op de goede bedoelingen van het koor. Niet alle liederen, die wij zouden willen zingen, mogen ten gehore worden gebracht. Desondanks is en blijft het onze intentie om zo dicht mogelijk bij de wensen, bij de leefwereld van de kerkbezoekers te zingen."

Ria Stoverink zegt zich ook na vijftig jaar nog steeds erg thuis te voelen bij Kiddoesj. "Ik mag nog steeds ontzettend graag zingen. En ondanks die kleine beperkingen, is het nooit saai. Iedere viering met welke insteek dan ook, die wij mogen verzorgen, is anders." Ook Ida Schilderinck kan niet zonder het koor. "Het is voor mij heel inspirerend om op deze wijze op een moderne manier invulling te geven aan het geloof. De beleving is nog steeds heel groot."

Jubileumactiviteiten
Het jubileumjaar is in februari opgestart met de in de dorpskerk van Beltrum vertoonde film 'As It Is In Heaven' met aansluitend een gezellig samenzijn. De kerkelijke jubileumviering is gepland op zaterdag 15 juni (aanvang: 19.00 uur) in de RK Kerk. Bij deze viering, die het thema 'Hartverwarmend' krijgt, zijn ook alle oud-dirigenten, koor- en comboleden uitgenodigd. Tegen het eind van het jaar, op zaterdag 21 december, vindt eveneens in de RK Kerk een Midwinterconcert in kerstsfeer plaats, waaraan naast Kiddoesj medewerking wordt verleend door muziekvereniging Concordia. In de tussenliggende periode zal evenals bij het 25-jarig en 40-jarig bestaan aan de Beltrumse gemeenschap een cadeau worden aangeboden. Over de inhoud daarvan willen de dames Stoverink en Schilderinck nog geen mededelingen doen. "Denk daarbij onder het motto 'Van de gemeenschap, voor de gemeenschap' maar aan een blijvend iets!"

Ria Stoverink, als enige vanaf de oprichting en dus 50 jaar lid. Foto: Theo Huijskes

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant