Annemarie Damveld. Foto: Barbara Pavinati
Annemarie Damveld. Foto: Barbara Pavinati

Annemarie Damveld schrijft minnezinnen in moerstaal

Algemeen

'Zo zie je maar dat de Nedersaksische taal, Achterhoeks of Twents, ook erotisch kan zijn'

Door Barbara Pavinati

GROENLO - De Groenlose schrijfster en dichteres Annemarie Damveld toog op zondag 19 mei in gezelschap van haar man en kinderen met de trein naar Amsterdam. Daar mocht zij in een bomvol café Eijlders haar Twentse gedicht 'Driefnat' voordragen dat opgenomen is in de bundel 'Minnezinne in moerstaal'. Het eerste exemplaar van de bundel werd door de samenstellers Delia Bremer en Ria Westerhuis overhandigd aan Dichter des Vaderlands Tsead Bruinja. De bundel kent 52 erotische gedichten in de stads- en streektalen uit alle provincies van Nederland. Het Vlaams, plat Duits en Zuid-Afrikaans zijn ook vertegenwoordigd.

Het erotische gedicht van Annemarie beschrijft een vrouw die zich sensueel staat te douchen en 'iets meer' dan alleen douchen doet. Over het ontstaan van het gedicht vertelt de dichteres: "Iemand had mij op deze schrijfwedstrijd geattendeerd en daarna zocht ik inspiratie. Ik ging even met de hond wandelen en toen begon het heel hard te regenen. Ik dacht: 'Als ik thuis ben, ga ik onder de douche, want ik ben toch al nat'. Toen ontstond er een heel gedicht in mijn hoofd. Waar regen al niet goed voor is! Later heb ik het gedicht aangepast en sexyer gemaakt. Zodat het beter paste bij wat de Delia en Ria schreven. Dat vond ik niet makkelijk, want normaal schrijf ik over de natuur en dagelijkse dingen. Het was een echte uitdaging. Ik wilde weten of ik het ook kon."

Achterhoekse dichters in
Minnezinne

Annemarie:"Toen ik in Amsterdam was, hoorde ik de andere gedichten. Ik dacht dat ze niet erger konden dan de mijne. Maar dat was dus zeker zo. Iemand droeg ook een SM-gedicht voor dat in een andere bundel zou verschijnen. Uit de Achterhoek staan Ineke Berentschot met 'once more' erin en Hans Mellendijk met 'Herdersvuur, 'n pastorale'. Het gedicht van Ineke is mooi en beeldend geschreven, heel intiem. Over het gedicht van Hans kan ik zeggen dat het spannend is om te lezen hoe twee mensen elkaar beminnen. Zo zie je maar dat de Nedersaksische taal, of het nu Achterhoeks is of Twents, ook erotisch kan zijn."

Bestellen
De bundel is voor 13,50 te bestellen op www.riawesterhuis.nl


Driefnat

Naaknd dreaje ik de kraan lös
Waarm water löp oaver mien vel
Aait mie oaver de rugge
Langes miene blote biln
Glit 't wieter oaver de bene
Driefnat
Ik kniepe in nen shampooflesse
Glibberig spul op mien spoons
Haande raakt miene börstn an
Vingers dreajt zeutkes roond
Um miene roze titkens
Driefnat
Broes glit oaver mien boek
Henig noar beneen
Haande volgt 't spoer
Noar mien donkere poes
Vol met zeepnschoem
Driefnat
In de heurkes die glimn
Dreajt vingers zeutkes roond
Op de vleermoes
Doarnoa tusken de bene
Bie 't zeute pruumken
Driefnat
Mien oasem wordt rapper
't Dreajt mie in 'n boek
Nen gilleke kump lös
Ik kriege rooie kinnebakn
't Water sputtert teegn de tegelwaand
Driefnat
Dan bun ik kloar
De kraan kan wier oet
Ik stoa nog oet te bloazn
Griep mien haanddook
En gleunder vergeneugd
Driefnat

Annemarie Damveld

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant