Staand zoon Bert en zittend vader Herman van der Heijden. Foto: Theo Huijskes
Staand zoon Bert en zittend vader Herman van der Heijden. Foto: Theo Huijskes

Honderd jaar Van der Heijden Architecten

Vier generaties zorgen voor een unieke familietraditie

Door Theo Huijskes

GROENLO - Van der Heijden Architecten in Groenlo bestaat maar liefst honderd jaar. Derhalve geen alledaags jubileum, dat in het geval van de familie Van der Heijden ook nog eens gepaard gaat met de toetreding van de vierde generatie, te weten Bert van der Heijden (32), tot het niet alleen in de gemeente Oost Gelre, maar ook ver daarbuiten bekende ontwerpbureau voor particulieren, bedrijven en overheden. Mede ook vanwege de inbreng op gemeentelijk terrein zijn er meer dan voldoende redenen om namens de weekbladen Groenlose Gids en Elna in gesprek te gaan met de derde generatie - Herman van der Heijden (66) - en zoon Bert, zijnde de vierde loot aan de Van der Heijden Architecten-boom.

In één van de werkruimtes van het in 2013 bijzonder fraai gerevitaliseerde woonhuis annex kantoor aan de Deken Hooijmansingel in Groenlo, zijn vader Herman en zoon Bert helemaal in hun nopjes met de nu officieel ingeslagen weg. "Vanzelfsprekend hebben wij ook de gevolgen ondervonden van de voorbije crisisjaren", vertelt Herman. "Daarom geeft het ons een extra goed gevoel dat wij in een periode waarin alles op ons werkterrein weer in de lift zit, niet alleen het 100-jarig bestaan mogen vieren, maar daarbij tevens de binnenkomst van de vierde familiegeneratie." Aangevuld door zoon Bert met de woorden: "Zo zie je maar weer, het architecten- en ondernemersbloed kruipt toch waar het niet gaan kan."

Start in 1919 in Hilversum
Het was in 1919 in Hilversum dat overgrootvader Herman van der Heijden de eerste aanzet gaf tot een rijke familietraditie. Hij ontwierp vanuit 't Gooi talrijke kerken, bekend om de classicistische stijl, fabrieken en woonhuizen. Ondanks dat hij reeds op 54-jarige leeftijd overleed, had hij de wezenlijke vaardigheden van een architect wel overgedragen aan zijn zoon Jan, die zich in 1952 in Groenlo vestigde. Herman over zijn inmiddels 97-jarige, thans in een verzorgingshuis in Winterswijk wonende, vader: "Het vertrek was het gevolg van een sollicitatie naar de baan gemeentearchitect bij de gemeente Groenlo. Het werd een tijdelijke dubbelfunctie, enerzijds in dienst bij de gemeente en anderzijds zijn eigen architectenbureau. In 1959 ging hij fulltime voor zichzelf verder." Herman kreeg van zijn vader de liefde voor het vak van architect met de paplepel ingegoten. Het kon dan ook niet anders dan dat hij het bureau zou voortzetten, hetgeen in 1986 zijn beslag kreeg. Naast onder andere zijn partnerschap in Twente - De Witte-Van der Heijden Architecten - wist hij in het Gelderse en bovenal in de gemeente Oost Gelre letterlijk en figuurlijk aan de weg te timmeren.

Tweede vestiging in Nijmegen
Zoon Bert is nu de vierde generatie die het vak van architect uitoefent. Naast zijn studie heeft de 32-jarige Bert veel ervaring opgedaan bij diverse bureaus in Noord-Brabant en de laatste vier jaar bij BDG Architecten in Zwolle. Dit alles heeft tot gevolg dat hij besloot om in Nijmegen een tweede vestiging van Van der Heijden Architecten op te richten. Het kan derhalve niet anders: vader Herman en zoon Bert hebben architectuur in hun DNA zitten en vertegenwoordigen samen een rijke ervaring, gecombineerd met jong elan. Van der Heijden Architecten staat voor architectuur met comfort, esthetiek en duurzame ontwikkeling. Nu vanuit Nijmegen en Groenlo worden de wensen van de klant in een verrassend ontwerp vertaald. Om deze nieuwe impuls ook creatief tot uitdrukking te brengen, is de vertrouwde familienaam van het architectenbureau voorzien van een nieuw logo en een nieuwe website. Een indruk van het gevarieerde opdrachtenportfolio is zichtbaar op www.vdharchitecten.nl.

Meer berichten