Team Den Esch rijdt als eerste de 7 meter hoge schans af bij de Zeepkistenrace in Lievelde. Foto: Kyra Broshuis
Team Den Esch rijdt als eerste de 7 meter hoge schans af bij de Zeepkistenrace in Lievelde. Foto: Kyra Broshuis

Zeepkistenrace Lievelde blijkt gouden greep

Algemeen

LIEVELDE- Het was even slikken voor de Lieveldernaren toen in 2017 bleek dat het beroemde Wolcorso ten dode was opgeschreven. Maar Lievelde zat niet bij de pakken neer en startte met een heel nieuw onderdeel van de jaarlijkse kermis; de zeepkistenrace. Een gouden greep, zo blijkt zondag ook weer tijdens de derde editie van het spektakel. Maar liefst 43 teams doen mee en durven het aan met hun zeepkist de zeven meter hoge schans af te rijden.

Door Kyra Broshuis

Pek en veren
De organisatie heeft het goed voor elkaar. Het parcours is prima beveiligd met stootkussens langs de route. Voordat de teams de route mogen rijden moet er één teamlid met een tokkelbaan naar beneden om de startknop in te druk. Een spektakelstuk op zich. Halverwege de baan gooien kinderen met water en stro als als in pek-en-veren 2.0 om het de deelnemers nog moeilijker te maken. De teams hebben bijzondere namen als De Zemels, De onmundige knazen, No trust, Alle dlnmrs naar de Barbier, 8 x 3 =1krat, Niet die andere en Losse Kipfilets.

Net voor de start van het allereerste team wordt er nog snel even geboord en getimmerd aan de zeepkist van Den Esch met deelnemers Jan Krooshof, Michiel Kruup, Rene Beijer en Bennie te Marveld. Dan klinkt de bel en sjeest de kist met een noodgang van de schans, de bocht om en richting het waterbad. Prachtig om te zien en het plein in Lievelde staat dan ook vol toeschouwers.

Ook deelnemers uit omliggende plaatsen
Van de 43 teams zijn er 14 in de categorie van 8 tot 16 jaar. Nieuw dit jaar is de mogelijkheid tot deelname voor teams uit andere plaatsen. De organisatie deed een oproep om deelnemers uit Zieuwent, Harreveld, Mariënvelde, Eefsele, Beltrum, Aalten, Groenlo en andere plaatsen om mee te doen en zo ‘de Lieveldenaren van de troon te stoten’. Aan die oproep van is gehoor gegeven; zo zijn er verschillende groepen van Scouting Groenlo die meedoen. De altijd actieve Scouting Groenlo wordt winnaar van de Adventure Eefde Originaliteitsprijs . Hout is Goud won de Nozem Oil Originaliteitsprijs.

Muziek op het Koningsplein
Na de spectaculaire race is het genieten onder de bomen op het Koningsplein waar Out Of Nowhere speelt. In de ‘Opkamer’ zijn de mannen van Slagerij Wolters te horen en te zien en bij de Barbier speelt DUDE. Het bleef nog lang gezellig in Lievelde.

Meer uitslagen staan op www.kermislievelde.nl

Winnaar originaliteitsprijs 16+: Nozem Oil met Hout is Goud. Foto: Lisette Hissink
Winnaars originaliteitsprijs 8 tot 16 jaar: Scouting Groenlo 4: De Vliegers. Foto: Lisette Hissink

Advertenties doorgeplaatst vanuit Groenlose Gids