Columns

Kijkjes van de Grolse Stadstoren | We bouwen woningen en aan ons image

De Torenwachter: we bouwen woningen en bouwen aan ons image

Ik weet niet of het jullie ook opvalt, beste Grollenaren, maar er zit weer schwung in de woningbouw hier. Dat vind ik tenminste; het is net alsof de enkele jaren geleden ingezette 'bevriezing' van het woningbouwcontingent ineens volledig is ontdooid en het is alsof er sprake is van een nieuwe lente. Dat is in de natuur natuurlijk wel zo; na de winter volgt het voorjaar en is het dus wat dat betreft een normaal verschijnsel.

Maar ik leefde tot voor kort nog in de veronderstelling dat door de krimp het aantal te bouwen huizen drastisch was beperkt en dat er dus voorlopig niet veel te bouwen viel. Of hier sprake is van een beleidswijziging of dat er sprake is van het alvast opsouperen van toekomstige voorraden, ik moet ernaar gissen. Het kan zijn dat slimme jongens bij de gemeente er toch meer uit kunnen halen; het kan ook zijn dat provinciaal de teugels minder strak worden aangetrokken. Of een combinatie van beiden. Opvallend vond ik ook onlangs het bericht dat er in het kerkdorp Meddo plannen zijn daar 63 woningen te bouwen. Dat is nogal wat voor zo'n kleine gemeenschap. Terug naar onze eigen stad.

Hier wordt in ieder geval al volop gebouwd in de binnenstad. Dat is toch wel zeer opmerkelijk en ook heel erg mooi. Ik heb al vele jaren op deze plek (hij wel, die Torenwachter!) - echt waar - ik heb al vele jaren geijverd voor de bouw van woningen in het centrum. Dat had en heeft als reden dat we te maken hebben met een overschot aan winkels en daarnaast is het aardig als je af en toe een beetje struikelt over een kinderfietsje; dat verlevendigt onze binnenstad.

Maar de laatste tijd wordt er gelukkig flink gebouwd in het centrum. Veel appartementen en woningen en ga zo maar door. Hartstikke mooi; we krijgen daardoor een levendiger centrum en het voortkomt ook leegstand. Kijk bijvoorbeeld eens naar het Europlein of moet ik Europaplein zeggen? Prachtige woningen en een terugkeer naar de compacte binnenstad.

Er zullen natuurlijk wel chagrijnen zijn die zeggen dat er al veel te veel is afgebroken, maar je kunt ook redeneren dat we nu wat op onze schreden terugkeren. En dan hebben we min of meer 'ineens' het Oldenhuis-project; een bouwplan goed voor 40 woningen met alle moderne technische voorzieningen die daarbij horen.

Lang was die plek eigenlijk het verlengde van de bouw van woningen op het voormalig Grolsch-complex; als dat eenmaal was volgebouwd, dacht ik, dan komen ze bij Oldenhuis uit. Ik meen me zelfs te herinneren dat daar in eerste instantie sprake was van een plan van 75 woningen. De bouw op het voormalig Grolsch- complex had een wat trage start, maar inmiddels is het allemaal al aardig volgebouwd en krijgt de wijk ook het aanzien van een wijk.

Wat Oldenhuis betreft was ik weer verrast door het feit dat er toch 'ineens' gebouwd kan worden. Ik heb eigenlijk helemaal geen idee of de woningnood hier hoog is; ik krijg daar de vinger maar niet achter en de cijfers voor ogen. Het kan zo zijn dat ik daar gewoonweg niet slim genoeg voor ben om die cijfers zelf uit de systemen te halen. Laten we het daar maar op houden; niet altijd anderen de schuld geven, maar eerst bij jezelf te rade gaan, Torenwachter, of het niet aan jou ligt. Nou, daar ben ik nu al aardig mee bezig, dacht ik.

Maar veel belangrijker is dat er weer gebouwd wordt, zowel binnen als buiten de gracht.


Torenwachter

Meer berichten