Op naar de 90ste kermis Eefsele met het plaatsen van de historische 'vogelstange'. Foto: PR
Op naar de 90ste kermis Eefsele met het plaatsen van de historische 'vogelstange'. Foto: PR

Plaatsing historische 'vogelstange'

90 jaar eigen kermis in Eefsele

EEFSELE - Dit jaar wordt voor de 90ste keer zelfstandig kermis gevierd in het buurtschap Eefsele. Nadat de Eefselenaren in 1929 de samenwerking met Lievelde beëindigden, gingen ze verder als kermisvereniging Eefsele. Dit jaar is ter gelegenheid daarvan een vogelpaal geplaatst op het kermisterrein, in samenwerking met de wagenbouwers van de Naomatters en de Vendeliers. En niet zomaar een vogelpaal: een historische 'vogelstange'.

De oude vogelpaal met vogel is 's avonds bij het opzetten feestelijk ingezwaaid door de Vendeliers. In dit jubileumjaar zal er op de zondagmiddag tijdens de kermis een fotocollectie te zien zijn van koningsparen door de jaren heen. Met het plaatsen van de vogelstange, zoals men de paal ook wel noemt, is een wens van een aantal leden ingewilligd. Tijdens de jaarvergadering kwam het ter sprake en is men er mee aan het werk gegaan. Oude gebruiken en verhalen kwamen ook steeds weer naar voren bij het samenstellen van de fototentoonstelling. Allerlei zaken die er in het verleden geweest zijn, zoals een optocht met versierde wagens bij de opening van de kermis. En ook de oude vogelstang waar vroeger op geschoten werd om te bepalen wie er koning werd.

Het weiland waar de paal staat te pronken wordt de komende weken omgeturnd tot de Eefseler/Eefselse Kermis. Die is op vrijdag 5, zaterdag 6 en zondag 7 juli, aan de Oude Papendijk in Eefsele (volgens Google Maps Oude Papendijk Groenlo, maar het gaat om hetzelfde).

Meer berichten