Annie Ribbers, het gezicht van Rhumtas, gefotografeerd in haar eigen achtertuin. Foto: Theo Huijskes
Annie Ribbers, het gezicht van Rhumtas, gefotografeerd in haar eigen achtertuin. Foto: Theo Huijskes

'Zang en muziek staan centraal bij mijn vrijwilligerswerk!'

Vrijwilliger van de maand: Annie Ribbers

Door Theo Huijskes

BELTRUM - Haar woning aan de Kampstraat in Beltrum ademt naast het comfortabele en tevens gezellige karakter voornamelijk muziek en zang uit. Een en ander met name door de aanwezigheid van een van alle gemakken voorziene muziekkamer direct bij binnenkomst. De daar opgestelde instrumenten, zoals een piano en een orgel, alsmede overige muziekattributen maken één ding gelijk overduidelijk: het leven van Annie Ribbers, geboren Stoverink, staat grotendeels in het teken van zang en muziek.

"Natuurlijk zijn muziek en zang erg belangrijk in mijn leven", vertelt Annie. "Maar omdat beoefening daarvan nooit op professionele basis heeft plaatsgevonden, voerden andere dagelijkse werkzaamheden altijd de boventoon. Neemt niet weg dat in de vrije uurtjes en dus bij mijn vrijwilligerswerk zang en muziek altijd centraal stonden en nog steeds staan." Annie Ribbers is op 10 augustus 1946 geboren in een boerengezin met twee dochters. De deze maand uitverkoren 'Vrijwilliger van de maand' is gehuwd met Paul Ribbers, samen met broer Joop in Beltrum bekend als voormalig supermarkt-ondernemers, thans de huidige COOP. Annie en Paul zijn de ouders van de dochters Nicole en Caroline en de grootouders van een drietal kleinkinderen.

Al 60 jaar actief voor Rhumtas
Voor een rode draad binnen haar inmiddels bijna 73-jarige leven zorgt het Beltrumse zangkoor Rhumtas. Het niet alleen in Beltrum maar ook in de regio populaire koor bestaat binnenkort 60 jaar en het is alleen Annie Ribbers die vanaf de oprichting nog steeds deel uitmaakt van dit op initiatief van voormalig schooldirecteur George Jansen destijds in het leven geroepen kinderkoor, dat zelfs optredens in Engeland en Oostenrijk heeft mogen verzorgen. "Vanaf de oprichting heb ik 43 jaar achtereen de muzikale begeleiding op piano en orgel verzorgd, in totaal zeven dirigenten versleten en na de komst van de huidige dirigent (Jeroen Twisk uit Hengelo Ov.) in 2002, beperk ik mij tot het meezingen in ons, momenteel uit 26 dames bestaande koor, waarvan de leden naast Beltrum afkomstig zijn uit Groenlo, Lichtenvoorde, Winterswijk, Eibergen, Neede, Borculo, Haarlo, Ruurlo en Lochem. Let wel, het koor is door de jaren heen van kinder- en jeugdkoor het Rhumtas van nu geworden. Een enthousiaste, bovenal hechte groep, waarbij naast het zingen veel waarde wordt gehecht aan de sociale contacten. Om kort te gaan, wij delen lief en leed met elkaar."

Muzikaal van huis uit
Annie Ribbers geeft aan dat zij de muzikale aanleg van huis uit heeft meegekregen. "Mijn vader (Jan Stoverink) was klarinettist bij muziekvereniging Concordia in Beltrum. Toen destijds bij ons thuis plotseling plaats vrij werd gemaakt voor, zij het een oude piano, was ik direct verkocht. Reeds op negenjarige leeftijd kreeg ik vervolgens de kans om pianolessen te volgen, die ik met beide handen heb aangegrepen. Dat ik naast deze muzikale, welkome injecties ook nog eens als sopraan redelijk kon zingen, zorgde ervoor dat ik de kans kreeg om mee te werken aan schoolmusicals. Op iets latere leeftijd mocht ik mij aansluiten bij de hier in Beltrum bekende cabaretgroep De Flamingo's en ben ik begonnen met orgelles. Het gevolg van dit alles was dat ik reeds op dertienjarige leeftijd, en dat op instigatie van dirigent George Jansen, verantwoordelijk werd voor de muzikale begeleiding van wat toen als het kinderkoor van Beltrum door het leven ging. Ik had destijds niet kunnen dromen dat ik inmiddels zestig jaar later mij wekelijks zingend vermaak tijdens de repetities van Rhumtas in verenigingsgebouw Dacapo in ons eigen Beltrum."

Vrijwilliger bij Hassinkhof
Het is in het saamhorige Beltrum alom bekend dat Annie Ribbers als vrijwilliger ook de bewoners van woonzorgcentrum De Hassinkhof zingend bezig houdt. "In een eerder stadium begeleidde ik de zingende bewoners op piano. Tegenwoordig betreft het zingen zonder begeleiding van alleen maar bekende, vertrouwde liederen, die de belangstellende ouderen vooraf op papier krijgen aangereikt." Ook zet zij zich als vrijwilliger, samen met een tweetal koorleden, in voor de R.K. kerk O.L.V. Tenhemelopneming, daar waar het betreft de keuze van liederen en het verzorgen van teksten en dergelijke voor de diensten. "Maar in alle eerlijkheid, naast het gegeven dat ik graag mag tuinieren en niet te vergeten tai chi beoefenen (een bewegingssport die gezondheidsbevorderende eigenschappen herbergt), blijft het koor Rhumtas mijn meest favoriete bezigheid. Ik kijk daarom helemaal uit naar het jubileumfeest, dat onder andere op zaterdag 12 oktober wordt gevierd met een spetterend jubileumconcert in de dorpskerk van Beltrum. Een spektakelstuk dat de alleszeggende titel 'Rhumtas goes Eurovision' zal meekrijgen en dat niemand mag missen!"

Meer berichten