De familie Porskamp. Zoon Kees ontbreekt op de foto. Foto: PR Sportcafé Den Elshof
De familie Porskamp. Zoon Kees ontbreekt op de foto. Foto: PR Sportcafé Den Elshof (Foto: Sportcafé Den Elshof)

Familie Porskamp 50 jaar op sportcafé Den Elshof

'Voor ons is iedereen gelijk'

Door Henri Walterbos

GROENLO - Niet alleen sportpark Den Elshof oogst lovende kritieken van bezoekers, van heinde en verre, het sportcafé evenzo. Om die reden gaan voetbalteams al decennialang graag naar Groenlo om een potje tegen de blauwwitten te spelen. Voor handbalteams en volleybalteams van elders geldt hetzelfde. 'De Grolkantine,' zoals het sportcafé in de volksmond heet, heeft een hoog gezelligheidsgehalte met zijn gemoedelijke uitstraling van een bruine kroeg. Op 7 juli staat de familie Porskamp stil bij het feit dat Henk Porskamp een halve eeuw geleden de kantine ging runnen op verzoek van toenmalig Grol-voorzitter Johan Koehorst.

Henk weet het zich nog goed te herinneren. "Andries Huitink was beheerder van de kantine die toen nog onder de tribune gevestigd was. Na twee jaar was de nieuwe kantine al te klein. Een grote kantine werd hem te veel en wilde hij er niet aan beginnen. Johan Koehorst kwam toen bij me of ik het over wilde nemen. Ik kwam veel op het voetbalveld, want ik woonde er tegenover, waar mijn ouderhuis was. En een horecadiploma was toen nog niet nodig. Maar ik werkte toen nog op de Nedap. Johan vroeg me een keer bij hem op bezoek te komen. Ik heb het toen naast mijn werk gedaan, vier dagen in de week. Dinsdagavond, donderdagavond, zaterdag en zondag. De plannen voor de nieuwe kantine waren toen al klaar, de midgetgolfbaan lag er al. Mijn moeder hielp mee schoonmaken, mijn zus Koos ook en tussen de middag bij de Nedap ging ik soms schoonmaken." Henk herinnert zich nog het eerste kasboek dat hij aantrof van de kantine toen hij er de scepter zwaaide. "Aan de zijde van inkomsten stond niks. Bij uitgaven stond 'weggegeven; twaalf rookworsten en twintig halve liters.' Ik heb hem bewaard." Hij kan er nog om lachen.

Sporthal
De kantine was nog een op zichzelf staand gebouw. De sporthal werd pas een jaar later gebouwd. "Het was een van de eerste sporthallen in de regio. Scholen kwamen erin, verenigingen kwamen. Het werd toen hartstikke druk en ik kon het lastig met mijn werk bij de Nedap combineren. Koehorsts opvolger Ton Kaak vroeg me bij hem te komen werken, bij Kaak-Vultink, zodat ik werk met de kantine kon combineren. Ton zei: 'Dat regelt wi-j allemoal wal. Dan hoof ie maondags neet zo vrog te beginnen.' Toen Kees geboren werd in 1975 en ik er een dagtaak aan had, omdat de voetbalclub steeds groter werd, en de sporthal steeds drukker werd, ben ik bij Kaak gestopt. Later zijn wij het beheer van de sporthal erbij gaan doen, op verzoek van de gemeente. Met de gemeente hebben we trouwens altijd prima samengewerkt."

Horecapapieren
Inmiddels runde Henk de zaak al samen met zijn Annelies, die alle benodigde horecapapieren behaalde, voordat de kantine een volledige horecavergunning kreeg. "Dat was bij de Grolsch in Enschede. Eddy Achterberg zat op dezelfde cursus", weet Annelies nog, die haar werk in de zorg inruilde voor een volledig dienstverband in de kantine.
Na diverse verbouwingen en uitbreidingen met onder meer een kegelbaan is het sportcafé door de jaren heen uitgegroeid tot een horecabedrijf met een ver buiten de regio bekende grootse uitstraling, met wijn- en bierproeverijen en allerhande feestjes. Niet in de laatste plaats door de unieke sfeer in 'De Huiskamer van de sv Grol', zoals het sportcafé ook genoemd wordt, wordt het sportcafé geprezen. Sv Grol in de breedste zin van het woord inmiddels. "Iedereen is welkom hier. Voor ons is iedereen gelijk", benadrukt Annelies. "Met de clubs onderling gaat het goed. Ook met de leraren van het Marianum die er overdag zijn gaat het prima, ook met de buren."
"Het is hier lekker laagdrempelig", vult zoon Rob aan. "Niemand staat ergens boven of onder." Ook Henk: "De sfeer is erg goed hier. Ook handbalclubs die zaterdag nog laat komen spelen vinden het gezellig hier. Zijn ze compleet verrast. Ze zijn helemaal niet gewend in een kantine op zaterdagavond te komen waar veel mensen zitten. Wij zijn zeven dagen in de week open."
Annelies werd er tijdens het Marveldtoernooi ook nog over aangesproken, vertelt ze met een Rotterdams klinkende tongval. "Kump zonne kearl bi-j mien an de koare. 'Hallo mevrouw. U nog steeds hier? Twintig jaar geleden kwam ik ook al hier. Rook ik de frikandellen ook al op de parkeerplaats. Gezellig man!' "

Erfpachtconstructie
Met sv Grol geldt reeds 20 jaar een erfpachtconstructie. De gronden zijn van Grol, de opstallen van de familie Porskamp. Naast enkele kegelclubs hebben ook twee biergenietschappen de serre van het sportcafé als hun proeflokaal. Voortgekomen uit de interesse van het zelf brouwen van bier door bijna afgestudeerd biersommelier Rob Porskamp en de ontwikkeling van de markt voor speciaalbier.
In 1999 trad Rob toe tot het bedrijf. Na zijn horecaopleiding kwam hij via allerlei omwegen terecht in het bedrijf van zijn ouders, iets wat aanvankelijk nooit zijn bedoeling was. "Nadat ik in Amsterdam had stage gelopen en gewerkt, kon ik daar verder, maar dat was niet helemaal mijn ding. Toen ben ik parttime op Marveld gaan werken en parttime op het sportpark. In 1999 ben ik er fulltime begonnen in een vof-vorm. Nu is het een eenmanszaak." Nadat Rob toetrad voerde hij ook de nodige aanpassingen en wijzigingen door. "We hebben er toen een nieuwe bar in gezet voor een betere logistiek, en een nieuwe snackbar."

Toekomst
Ideeën heeft hij nog volop met het sportcafé. "Dat komt allemaal nog wel. We willen nog heel veel leuke dingen doen en organiseren. We zoeken eerst nog twee nieuwe mensen. We hebben Brouwersnös ook nog. Dat loopt hartstikke goed, maar daar zijn we nog volop mee in ontwikkeling en je weet niet wat er in de toekomst met de sporthal gebeurt."

Feest
Zondag 7 juli wil de familie Porskamp stil staan bij het 50 jaar runnen van de kantine annex het sportcafé. Van 13.30 tot 17.30 uur worden klanten, sporters, besturen uitgenodigd dit feit met hen te vieren. Zie ook de advertentie in deze uitgave.

Meer berichten