Het samen bouwen van bloemenpanelen zorgt voor fijn stukje saamhorigheid en het ultieme Grolse Kermis-gevoel. Foto: PR
Het samen bouwen van bloemenpanelen zorgt voor fijn stukje saamhorigheid en het ultieme Grolse Kermis-gevoel. Foto: PR

Gemengd schieten en gemengd gooien op kermis

SGK op zoek naar oude foto's

Door Henri Walterbos

GROENLO - Met het oplopen van de thermometers en het naderen van de vakantieperiode, nadert ook de Grolse Kermis met rasse schreden. De goed geoliede machine van Stichting Grolse Kermis (SGK) draait al geruime tijd op volle toeren om kermisvierend Grolle wederom een 'voor elk wat wils'-programma voor te schotelen, waaronder vaste onderdelen als de bloemenpanelen, 'Een jaartje meer' en de Volksspelen, met tal van jubileumverrassingen.

Teenageparty
Ook dit jaar start de Grolse kermis weer met een Teenageparty. De jongerenparty van 2018 bood genoeg aanleiding dit feestje voor de Grolse jongeren en hun vrienden/vriendinnen uit de regio andermaal op het programma te zetten. Vrijdagavond 16 augustus is de feesttent geheel voor de jongeren, 12 tot 17 jaar, uit Grolle en omstreken. Jongeren uit de gehele regio zijn welkom. "Ze gaan ook samen naar school, samen stappen bij City, samen carnaval vieren. Nu kunnen ze met elkaar feestvieren bij ons in de feesttent", aldus Raymond Frank van de organisatie. De toegang is gratis. Voor de gelegenheidsprijs van slechts 5 euro kunnen de jongeren drie muntjes kopen. De Teenage Party is alcoholvrij. De avond begint om 20.00 uur (tent open 19.30 uur) en duurt tot 24.00 uur. Over het programma binnenkort meer. Welke DJ's? Volg Facebook/Instagram Grolse Kermis.

Bloemenpanelen
Zaterdag 17 augustus wordt de Grolse Kermis officieel geopend met de Bloemenpanelenroute. Ook dit jaar kan er weer genoten worden van de verlichte bloemenpanelen op en rondom het kermisfeestterrein aan de Maliebaan. Ieder jaar leven Grolse creatieve geesten, jong en oud, zich uit om het kermisvierende publiek en andere bezoekers te verblijden met dit opvrolijkende schouwspel. Maar ook zichzelf, want met een groep werken aan een bloemenpaneel is hartstikke leuk om te doen, en het duurt slechts een paar avonden en een zaterdag. Een mooie manier om naar de Grolse Kermis toe te leven. Het publiek weet de Bloemenpanelen ieder jaar weer zeer te waarderen. Tal van buurtverenigingen en vrienden- en vriendinnengroepen nemen deel. Gezamenlijk werken aan een bloemenpaneel levert naast plezier en een nuttige vrijetijdsbesteding een mooi stukje saamhorigheid op. Geen ruimte om te bouwen? De Commissie Bloemenpanelen van de Stichting Grolse Kermis zorgt hier dan voor. Opgeven kan door middel van een e-mail naar panelencommissie@hotmail.com.

Jaartje meer
"De Grolse Karmisse is veur iedere Grolsen. Jong en old. Samen make wi-j de Grolse Karmisse", zei SGK-voorzitter Marcel Oldenkotte ooit over dit Grolse culturele erfgoed. Een vast onderdeel is sinds enkele jaren 'Een jaartje meer'. Op kermiszondag 18 augustus worden 'de jongen van vrogger' van 11.00 tot 14.00 uur andermaal een gezellig samenzijn verzorgd, met amusement, voorzien van een hapje en een drankje. Dit jaar maken Dansgroep Penta (onlangs nog tweede op het Nederlands Kampioenschap), Duo Een en Ander en de muzikaal zeer getalenteerde Tukker Gert Ekkelboom hun opwachting in de feesttent. De muzikale noot wordt verzorgd door het Grolse Dweilorkest Windkracht 11. De kosten voor deze gezellige morgen/middag zijn 12,50 euro. Hiervoor wordt de bezoeker een mooi programma aangeboden, een kopje koffie, drie consumpties, een hapje en na afloop een belegd broodje. Bediening is aan tafel. Opgeven kan door middel van een mail naar jaartjemeer@hotmail.com of een telefoontje naar Ronald Westervoorde, telefoon 06-23976243.

Volksspelen
"Omdat we dit jaar een zeer bijzonder jubileum te vieren hebben, hebben we de regels voor dit jaar voor een keer aangepast. Dit jaar zal zowel het vogelschieten als vogelgooien gemengd plaatsvinden. Dat houdt in dat bij beide onderdelen zowel mannen als vrouwen deel mogen nemen. Geen aparte vogel voor beiden, maar schieten en gooien op dezelfde houten vogel. Door elkaar heen," aldus Paul Overkemping van de commissie Volksspelen. "Intern binnen het SGK zijn we zeer enthousiast. In het kader van 175 jaar Grolse Kermis is gezocht naar extra activiteiten en andere zaken om daar aandacht aan te besteden. Daar kwam regelmatig voorbij dat dames graag mee willen doen met vogelschieten. Als extra willen we ook de mannen de kans geven mee te doen aan het knuppelgooien. Voor beiden geldt echter dat aan slechts aan één onderdeel deelgenomen kan worden. Apart gooien en apart schieten voor respectievelijk de mannen en vrouwen zit er voor wat betreft de terreinindeling niet in. Om in kaart te brengen wat wensen zijn bij deelnemers aan de Volksspelen zal kermismaandag een kleine enquête gehouden worden om dit in kaart te brengen."

Oude foto's
Dit jaar is het 175 jaar geleden dat de Grolse Kermis voor het eerste gevierd werd. De kermis kent een groots verleden. Hier zal in het kermisweekend, 16 tot en met 19 augustus, op verschillende manieren bij stil gestaan worden. Voor de aankleding is de SGK oftewel het kermiscomité op zoek naar oude foto's en bewegende beelden uit het roemruchte verleden. "Mocht u iets in uw bezit hebben, dan zou het SGK deze foto's of anderszins graag lenen. Uiteraard krijgt u uw zaken terug", meldt een woordvoerder van het comité. Foto's mogen ook, bij voorkeur zelfs, digitaal aangeleverd worden. Dit kan door middel van een mail naar groenlosekermis@gmail.com. Papieren foto's, krantenknipsels, video's, of anderszins kunnen afgeleverd bij voorzitter Marcel Oldenkotte, Eibergseweg 3, 7141CD in Groenlo.

Collecte
Leden van de SGK zullen in de aanloop naar de kermis toe wederom langsgaan voor een collecte om de Grolse Kermis te kunnen blijven bekostigen, met name gericht op zelf georganiseerd amusement.


www.grolsekermis.nl

Facebook en Instagram: Grolse Kermis

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden