Vlnr. Martin Derks, Jaap Cannegieter, Rob Bongers, Johan Vollenbroek en Valentijn Wösten. De twee laatstgenoemden hebben de stichting vertegenwoordigd in de rechtszaal. Foto: Wilma van der Donk
Vlnr. Martin Derks, Jaap Cannegieter, Rob Bongers, Johan Vollenbroek en Valentijn Wösten. De twee laatstgenoemden hebben de stichting vertegenwoordigd in de rechtszaal. Foto: Wilma van der Donk

Vergunningen voor mestvergister RMS vernietigd

Stichting Megamestvergister Groenlo Nee boekt belangrijke overwinning

Door Kyra Broshuis

GROENLO - De rechtbank Gelderland heeft uitspraak gedaan in de zaak van de Stichting Megamestvergister Groenlo Nee tegen de provincie Gelderland en het Waterschap Rijn IJssel. De omgevings- én de waterwetvergunningen voor de bouw van de mestverwerkingsinstallatie zijn vernietigd. Een belangrijk argument hiervoor was het feit dat er geen duidelijke reden was waarom er geen milieueffectrapportage is gemaakt.

Niet onverwacht
De mensen achter de stichting zijn uiteraard verheugd met de uitspraak, zo vertelt Rob Bongers. “Natuurlijk zijn we blij maar het is niet zo dat we enorm verrast zijn. De uitspraak van de rechter komt in grote lijnen overeen met wat wij verwacht hadden. Het is wel opvallend dat er nu al uitspraak is gedaan, dat hadden we zo snel niet aan zien komen. Wij lazen het vanochtend op de site van de Rechtspraak, daar kijken we uiteraard elke dag op.”

Volgende stap
Twee van de drie vergunningen zijn vernietigd en de stichting verwacht dat ook de derde, de natuurwetvergunning, ingetrokken wordt. “Er is nog geen uitspraak gedaan over deze vergunning, daar wachten we nog op”, legt Bongers uit. Hij verwacht niet dat RMS alsnog een mestvergister gaat bouwen in Groenlo. “We moeten nu afwachten wat de volgende stap is, als die er komt. De provincie en het Waterschap kunnen in hoger beroep gaan maar dat verwachten wij niet. Een ander scenario is dat RMS helemaal opnieuw begint met het traject maar dat gaat dan weer jaren duren.” Later meer over deze uitspraak met de reacties van verschillende betrokkenen.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden