Voorzitter Ronny Papen met locoburgemeester Marieke Frank en leden van de Knolle. Foto: Ferry Broshuis
Voorzitter Ronny Papen met locoburgemeester Marieke Frank en leden van de Knolle. Foto: Ferry Broshuis

Al 90 jaar grote verbondenheid

Eefsele viert kermis luisterrijk

Door Ferry Broshuis

EEFSELE – Met een zeer gevarieerd programma en met veel luister en vrolijkheid heeft de enige buurtschap van Oost Gelre, Eefsele, de jaarlijkse kermis gevierd. En dit jaar was het ook nog extra bijzonder omdat het al 90 jaar lang gebeurt.

Geschiedenis
Ooit maakte Eefsele zich los van Lievelde waarmee in vroeger tijden samen kermis werd gevierd. Eefsele werd 'zelfstandig' zoals dat zo mooi heet. De huidige voorzitter van het kermiscomité, Ronny Papen, zei zaterdagmorgen tijdens de officiële opening met gevoel voor humor, dat de Eefselenaren destijds door die afscheiding van Lievelde ineens twee kermissen hadden om naar toe te gaan! Zaterdagmorgen kwamen de schutterskoningen en -koninginnen van vorig jaar op feestelijk versierde karren samen met de Knolle oet Grolle naar het feestterrein bij de prachtige tent en naar goed gebruik bliezen de Grolse muzikanten veel vrolijk noten, waardoor de stemming er meteen al goed inkwam. In de tent sprak locoburgemeester Marieke Frank van Oost Gelre de Eefselenaren toe en zei erop te vertrouwen dat het een fantastisch festijn zou worden. Ze prees ook de grote inzet van de vrijwilligers die dit geweldige Eefsele feest weer mogelijk hadden gemaakt.

Het is dit jaar allemaal erg goed gelukt in Eefsele; een bont programma met veel variatie. De jeugd in Eefsele laat zich ook niet onbetuigd; er was veel belangstelling voor de programmaonderdelen en dat begon vrijdag al met het grote volleybaltoernooi waaraan een ongekend groot aantal teams deelnam, zoveel zelfs dat er een rem op moest worden gezet. En dan had je zaterdag het vogelschieten en zondag was er voor de jeugdgroepen ook van alles te doen met de zeskamp.

Koningen en koninginnen
Bij het vogelschieten voor mannen ging de titel dit jaar naar Paul Ottink, bij de dames was die eer weggelegd voor Wilma Klein Gebbink en bij de jeugd werd Kyra Lansink jeugdkoningin. De nieuwe heersers werden in de tent uitbundig gehuldigd en daaraan namen ook de vendelzwaaiers deel.

Foto's
Mooi was ook dat in de feesttent een speciale hoek was ingericht met foto's uit het roemrijke verleden van de Eefseler kermis. Foto's van 30 jaar terug en dat wordt in de komende jaren nog verder uitgebreid met foto's uit een nog verder verleden, "Ie mot neet alles in ene kere weggeven", aldus de gekruide opmerking van voorzitter Ronny Papen. Langzaam zal die collectie worden uitgebreid en het roept natuurlijk veel herinneringen op en veel verhalen die daarbij horen. Er was tijdens de Eefseler kermis volop muziek in de tent en ook van verschillende genres.

Al met al een fraaie en tot de verbeelding sprekende kermis die nog lang in het geheugen zal blijven.

Meer berichten