Columns

Kijkjes van de Grolse Stadstoren | Een kanaal van Lichtenvoorde naar Groenlo?

De Torenwachter: krijgen we nu een kanaal van Lichtenvoorde naar Groenlo?

Allemaal welkom in onze vakantiestad, tevens vestingstad, beste toeristen! Jullie hebben een werkelijk fantastische plek uitgekozen om even op adem te komen. Zo heet dat tegenwoordig: even op adem komen en de zorgen tijdelijk parkeren. Ik begrijp dat jullie allemaal fantastische banen hebben, opwindende collega's, en dat jullie steeds maar weer enorm belangrijke beslissingen moeten nemen. Ik weet het: jullie hebben allemaal geweldig belangrijke jobs en zonder jullie gaat het (bijna) niet.

Maar nu even lekker niks. En ik wil beginnen met jullie vandaag iets nieuws te vertellen wat nog in geen enkele brochure of folder of een of ander hoogglanzend informatiebulletin te vinden is. Het hoge woord moet eruit: er bestaan plannen om een kanaal aan te leggen van Lichtenvoorde naar Groenlo. Lichtenvoorde? Dat is de plaats die op ongeveer 7 kilometer van hier ligt en waar ze ook proberen in de vaart der volkeren mee te komen. Dat is hartstikke positief; ze laten het kopje niet mistroostig hangen, hoewel daar op zich voldoende redenen voor zijn. Maar nu hebben ze bedacht dat als er een kanaal wordt gegraven van Lichtenvoorde naar Groenlo dat dit dan ook betekent, dat het kanaal van Groenlo naar Lichtenvoorde loopt en dat ze dus veel van onze toeristen kunnen opvangen, dat die als het ware afdrijven. Logische gedachte. Waarom een kanaal? Nou, er zijn wegverbindingen zoals De N18 en er is bijvoorbeeld de wonderschone weg van Lievelde naar Groenlo, maar dat is niet genoeg. Overal liggen kanalen, maar hier in de Achterhoek niet en dus zou dat een novum zijn. Een eyeopener, en zowel Groenlo als Lichtenvoorde zouden ervan kunnen profiteren.

Er zijn ook mensen die zeggen dat Lichtenvoorde in natte tijden gewoon enorm omhoog zit met veel te veel water en dat ze daarom vorig jaar retentievijvers hebben aangelegd, maar dat werkt niet. En daarom willen ze het water nu laten aflopen naar Groenlo. Wat zegt u? Groenlo ligt hoger dan Lichtenvoorde en dan moet het water dus oplopen en dat kan toch niet? Precies. Dat bijkomende effect hadden ze aanvankelijk in Lichtenvoorde niet gezien. Maar ineens beseften ze daar ook: er is dus sprake van een wonder, het wonder van Lichtenvoorde! We hebben al eens ooit in een ver verleden iemand gehad die over water liep, maar Lichtenvoorde kan dat nu evenaren door een 2e wonder door het water omhoog te laten lopen. Kom daar maar eens om in de plaats waar u woont!

Ik durf het bijna niet te zeggen maar het zou er maar zo van kunnen komen dat Lichtenvoorde een nieuw bedevaartsoord wordt. Tegennatuurlijke bewegingen van de natuur, dat is tegennatuurlijk en ongelooflijk en dus is het een wonder.

Ik vermoed dat als Lichtenvoorde dit goed aanpakt er straks hele drommen mensen naar de Achterhoek komen, eerst naar Lichtenvoorde maar dan vanzelf ook stroomopwaarts om het water de hoogte in te zien gaan.

Dus dat idee van een kanaal is subliem, eerlijk waar, petje af voor Lichtenvoorde. Eerst stonden wij er hier wat sceptisch tegenover, ik ook. Ik geef het ruiterlijk toe, maar nu zie ik kansen.

En het kan ook nog zo zijn dat op zeker moment ondanks het 'omhoog' stromende water er in Lichtenvoorde toch nog wateroverlast komt.

Dan moeten we weer zeggen dat dit niet te verklaren is omdat het water immers stroomopwaarts naar Groenlo stroomt.

En dan hebben we dus weer een wonder; het water stroomt weg en toch is het er.

Ik hoef niet te zeggen hoe wonderlijk dit allemaal is.

Volgende week weer met beide benen op de grond.


Torenwachter

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden