Een beeld van de vitrines met daarin het keramiek van Iet Moormann. Foto: Theo Huijskes
Een beeld van de vitrines met daarin het keramiek van Iet Moormann. Foto: Theo Huijskes

Iet Moormann exposeert in Stadsboerderij Grolle

Algemeen

Met daarnaast tekeningen van Jos Speybrouck

Door Theo Huijskes

GROENLO - In de maanden juli en augustus staan in de Stadsboerderij Grolle exposities van Iet Pothof, geboren Moormann, en Jos Speybrouck centraal. Staat de kunst van eerstgenoemde helemaal in het teken van keramiek, bij Speybrouck zijn het zijn tekeningen die bij tal van kunstliefhebbers tot de verbeelding spreken. Twee totaal verschillende exposities, die menig liefhebber uit Groenlo en omgeving maar ook toeristen vanuit de omgeving zullen verleiden naar de Stadsboerderij in de Groenlose Notenboomstraat te komen.

Iet Moormann (76), voorheen ontwerpster van bruidsmode, gaat helemaal op in haar hobby keramiek. Wat begon met het volgen van cursussen keramiek, leidde vervolgens tot een niet meer los te laten hobby. Iet heeft les gehad van alleen maar goede docenten. Dit alles heeft onder andere een expositie in Stadsboerderij Grolle tot gevolg. Hier zijn gedurende een tweetal maanden alle vormen van keramiek voor zowel binnen als buiten te bezichtigen. Een kleurrijk schouwspel, grotendeels opgesteld in de daar aanwezige vitrines. Meer dan de moeite waard om eens te bekijken.

Tekenaar Jos Speybrouck werd geboren op 10 januari 1891 in Kortrijk en overleed in dezelfde plaats op 23 augustus 1956 op 65-jarige leeftijd. Van meet af aan hebben Speybrouck's tekeningen steeds een opvoedkundige inslag gehad. Daarnaast was het met name de periode na de Eerste Wereldoorlog, waarin hij zich specialiseerde in werk dat het Vlaams bewustzijn aanmoedigde. Hij deed dit vooral door het ontwerpen van prentkaarten. De eerste hadden Gudrun van Albrecht Rodenbach als onderwerp. Er daarna volgden er vele andere. In de periode 1931-1936 verzorgde hij de jaaralmanakken van het Noordstar-Boerhavefonds, die ruime verspreiding kenden. Op zijn geheel eigen manier, in art-nouveaustijl, maakte hij het Vlaamse bewustzijn bij een breed publiek toegankelijk en aanvaardbaar. Speybrouck ontwierp ook veel religieuze en symbolische grafiek. Zijn klanten waren in hoofdzaak de uitgeverij Lannoo, de abdijen van Loppem en van Averbode. Hij illustreerde boeken en leverde kleine illustraties voor kerkboeken en missalen. Sommige van zijn geïllustreerde Bijbelverhalen worden als vroege tekst-strips beschouwd. Speybrouck ontwierp kostuums en praalwagens voor het Eucharistisch Congres in Kortrijk (1939), de Vredesstoet in Roeselare (1945), de Guldensporenstoet in Kortrijk (1952) en de Sint-Godelieveprocessie in Gistel (1954). Hij was ook zijn leven lang leraar schilderen en tekenen aan het Sint-Lucasinstituut in Doornik en aan het Instituut Onze-Lieve-Vrouw-van-Vlaanderen in Kortrijk. Retrospectieven van zijn werk werden gehouden in Kortrijk (1921, 1957 en 1991), Utrecht (1929), Leuven (1929) en Antwerpen (1930). Zijn expositie in Stadsboerderij Grolle is meer dan de moeite waard om te bekijken.

In de periode 1 juni tot en met 30 september is Stadsboerderij Grolle aan de Noteboomstraat 15 in Groenlo geopend van maandag tot en met zaterdag van 11.00 uur 's morgens tot 16.30 uur 's middags. Naast beide exposities zijn is er in de Stadsboerderij ook gelegenheid om bijzondere zaken als de mooie kamer, een woonkeuken met bedstee, een grote schouw, een weefkamer met een 17de-eeuws weefgetouw en diverse oude boerenwerktuigen en gereedschappen te bezichtigen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant