Columns

Kijkjes van de Grolse Stadstoren | Groenlo heeft sociaal toeristengezicht

De Torenwachter: Groenlo heeft een ontzettend sociaal toeristengezicht

Lekker op de Markt en omgeving vertoeven, nietwaar beste toeristen? Goh, wat zij jullie mazzelkonten. Dat jullie hier zijn neergestreken. In een van de mooiste gebieden die er zijn en dan ook nog zo hartelijk worden ontvangen. Wat zeggen jullie? Hebben jullie gelezen dat de Achterhoek forser krimpt dan was verwacht en dat het aantal geboortes daalt en dat we daarmee zitten of komen te zitten? Die berichten geloof je toch zelf niet; sterker nog: je voelt meteen aan dat dit niet helemaal klopt of helemaal niet klopt, maar de kunst is de vinger precies op de zere plek te leggen. Daarom doe ik dat voor jullie, want ik weet van wanten, van Grolse wanten zeggen jullie? Een melig mopje maar ik gun jullie de gein.

Kijk, wij weten hier al vele decennia dat het aantal inwoners achteruitloopt, nou ja, achteruitgaat is beter. Precies. Dat betekent niet dat daardoor de kwaliteit van het gebied vermindert, het betekent alleen maar dat de kwantiteit vermindert. Dat is andere koek.

Wij hebben er hier al lang geleden een deskundige commissie opgezet om het allemaal uit te vogelen; precies ik zat ook in die commissie en terecht want daardoor werd het professionele karakter van die commissie nog eens in aanzienlijke mate verhoogd. En wat hebben we bedacht? Precies het omgekeerde van wat Amsterdam doet en wat bijvoorbeeld Venetië doet.

In die steden beginnen ze te schelden op de toeristen, dat die hun overvleugelen; dat die met grote, luxe passagiersschepen oevers en kades rammen en dan ook nog zonder pardon te zeggen weer vertrekken. In Amsterdam mag je er als toerist eigenlijk niet meer in. Dat is een systeem dat we hier in 1627 al hebben verlaten. Tot die tijd hielden we mensen tegen maar het was verstandiger ze hartelijk te ontvangen. Wat Amsterdam doet is net zoiets als een feest organiseren, maar tegelijkertijd met een chagrijnig smoelwerk aan de deur staan en zuchten: was het maar voorbij! Daar trek je geen volle zalen mee.

Wij hebben al lang geleden besloten om de ruimte die door de krimp ontstaat aan te wenden voor de toeristen. Wij begrijpen dat jullie hier graag willen zijn en waarom dan niet meewerken aan die eenvoudige, bijna basale wens van de mens om er even tussenuit te kunnen gaan en genieten in plaats van weggekeken te worden.

Daarom hebben we hier toen een soort satellietstadje opgericht, precies: Marveld Recreatie. Ik wil niet zeggen dat ik dat alleen bedacht heb, maar het komt toch wel verrekte dicht in die buurt. Kijk, dat is een fantastisch stadje waar je met alle egards wordt ontvangen en waar hoogwaardige toeristische producten voor het grijpen liggen. De ruimte die de krimp ons bood, is aangewend voor de toeristen en dat mag je best wel een ontzettend sociale houding noemen.

Dit lijkt een beetje opscheppen en dat is ook zo, maar het mag ook wel eens gezegd worden.

En nu we meer krimpen betekent dit dat er nog meer ruimte komt voor onze hooggeachte - en ook werkelijk hooggeachte - toeristen. Daar waar de grote steden en andere zogenaamde toeristische trekkers aan erosie onderhevig zijn, bloeit het hier juist op.

Hoe groter de krimp hoe meer toeristen erin kunnen.

'Krimp schept ruimte', dat zal ongetwijfeld hier de slogan worden waarmee we de komende jaren de toeristen zullen trekken en dat zal tot ongekende maar dan ook werkelijk ongekende hoogten worden opgestuwd.

In Nederland vragen ze zich af hoe die dekselse Grollenaren dat allemaal voor elkaar hebben gekregen.

Ik kan dan fijntjes ook naar mezelf wijzen.


Torenwachter

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden