Lineke (43) vertrekt in september naar Rusland voor stamceltherapie. Een behandeling die niet vergoed wordt. Foto: Kyra Broshuis
Lineke (43) vertrekt in september naar Rusland voor stamceltherapie. Een behandeling die niet vergoed wordt. Foto: Kyra Broshuis

Lineke (43) naar Rusland voor stamceltherapie

Behandeling tegen MS wordt niet vergoed

Door Kyra Broshuis

VRAGENDER - Het leek allemaal zo mooi; Lineke van Opzeeland en haar man Martijn verhuisden met hun twee dochters in 2014 vanuit Zeist naar de Achterhoek. In het buitengebied van Vragender heeft het gezin een oud boerderijtje gekocht. Ze zouden het samen helemaal verbouwen. Maar het liep allemaal anders. Ongeveer gelijktijdig met de verhuizing kreeg Lineke de diagnose MS. De verbouwing moest ze aan haar man overlaten. Nu ze achteruit gaat en vreest straks niet voor haar kinderen te kunnen zorgen, trekt Lineke noodgedwongen aan de bel.

Te oud
“In mei van dit jaar kreeg ik een schub; totale uitval, ik kon niets meer. Dus ook niet meer voor mijn kinderen en dieren zorgen. Toen pas kwam het besef dat het steeds erger zou worden. Ik heb de agressieve vorm van MS, relapsing remitting, maar gelukkig is juist deze vorm heel geschikt voor stamceltherapie.” Deze therapie wordt in Nederland niet uitgevoerd voor MS én niet vergoed door de zorgverzekeraar. Lineke ging op onderzoek uit en kwam uit in Amerika en België. “Maar daar kom ik niet aanmerking voor de behandeling, ik ben te oud...” In Rusland kunnen en willen ze haar wel helpen. In september vertrekt Lineke, in haar eentje, naar de Pirogov kliniek in Moskou. “Eerst moet ik een week lang getest worden maar de kans dat ik goedgekeurd word, is heel groot. Dan volgt de HSCT behandeling.” HSCT staat voor Hematopoietische Stamceltransplantatie. Het doel van de HSCT-behandeling is het afweersysteem ‘resetten’ zodat ontstekingscellen niet langer de hersenen en het beenmerg aanvallen, zoals het geval is bij mensen met een actieve vorm van MS. De behandeling bestaat uit het oogsten en invriezen van stamcellen, chemotherapie, en het terugplaatsen van de stamcellen. De behandeling kan de ziekte niet genezen, maar wel stopzetten en zo erger voorkomen. Na de behandeling moet Lineke thuis nog een jaar revalideren.

Een mooie droom
Zoals gemeld wordt de behandeling niet vergoed. “Dat gebeurt in de toekomst misschien wel in Duitsland en België maar dan ben ik een paar jaar verder en sowieso te oud. De behandeling zelf kost 45.000 euro en natuurlijk krijgen we met een hoop extra kosten te maken. Mijn vrienden zijn daarom een crowdfundingactie gestart onder de naam ‘Lineke tegen MS’. Ik vind heel belangrijk dat ik moeder kan zijn voor mijn twee dochters; Storm van 6 en Gwen van 8 jaar. Ons nieuwe leven in de Achterhoek was een mooie droom en dat is het nog steeds. Ik wil zó graag weer gezond en fit worden en echt actief onderdeel uitmaken van ons leven hier. Dat ik daarvoor mensen moet vragen om mij te helpen, is heel lastig maar helaas wel noodzakelijk.”

Wilt u helpen? Kijk op www.lineketegenms.nl hoe u een bijdrage kunt leveren.


Meer berichten