Afbeelding

Kijkjes van de Grolse Stadstoren | Groenlo blijft enorm verleidelijk

Algemeen Columns

De Torenwachter: Groenlo blijft een enorm verleidelijk stadje

Wat een heerlijk verblijf toch in dit vermaarde vestingstadje, nietwaar beste toeristen? Het zal jullie ook opgevallen zijn - als jullie tenminste de ogen even de kost geven - dat er hier zulke prachtige meiden rondlopen en dito jongens. Nee, nu niet gaan zeggen: daar hebben we geen oog (meer) voor, die tijd is geweest. Gewoon toegeven dat jullie het al lang in de smiezen hadden en daarom de vakantietijd hier al hebben verlengd onder het motto: we hebben nog niet alles gezien! De menselijke zwakte is overal aanwezig, maar wordt ook bijna altijd ontkend.

Mooie meiden hier man, we hebben hier de drie 'M's', dat is niet afgeleid van dat snoepgoed M&M's; het is juist het omgekeerde. Dat snoepgoed is van onze 'M's' afgeleid (dat snap ik ook wel: snoepgoed). Die drie M's staat voor Machtig Mooie Meiden. Dat heeft ooit iemand hier terecht geroepen en de andere plaatsgenoten waren het er van harte mee eens. Machtig Mooie Meiden, een geuzennaam.

En toen konden die jongens natuurlijk niet achterblijven. Dat zijn ook knappe mannen hier, al zeg ik het zelf. Ik dacht vroeger ook in de voorste linies te kunnen meedoen, maar in mijn familie werd met zachte, maar tevens met ferme drang op me ingepraat dat het toch beter zou zijn als ik me bij de achterste linie zou voegen zodat het zicht op mij dan tot een minimum beperkt zou worden.

Omdat die meiden die prachtige geuzennaam van de drie 'M's' hadden, moesten die jongens natuurlijk ook zo'n fraaie kreet hebben.

Ze kwamen uit op 'KKK' en dat staat voor Knappe Krolse Kaels. Dat met die tweede K' dat liep eigenlijk niet echt lekker en het klopte ook niet helemaal omdat Krols toch wel iets anders suggereert dan Grols. Maar ja, KGK dat bekte niet goed, daar zat geen schwung in en geen alliteratie, zoals een deskundige opmerkte. Toen hebben ze nog de hulp ingeroepen van een aantal doorgestudeerde taalvirtuozen en is er ook een beroep gedaan op het intellect hier op het deftige Marianum. Daar wemelt het echt van knappe koppen.

Dat leverde een tweestromenland op, zoals dat zo vaak gaat met deskundigen. Die zijn het nooit met elkaar eens, terwijl de gewone sterveling helemaal niet eens begrijpt waarom ze het niet met elkaar eens zijn. Je had een stroming die zei dat je vast moest houden aan de echte 'K', dus moest het Krols zijn en je had een groep deskundigen die een soort Duits-Nederlandse variant hadden en die zeiden dat beide opties konden. Als voorbeeld namen ze de Grossglockner, jullie weten wel die reuzeberg in Oostenrijk. Daar spreken ze 'Gross' uit met een 'G' en Glockner met een 'K'. Klaar is Kees.

Maar is het dus uiteindelijk toch maar Knappe Krolse Kaels gebleven, hoewel het wel enigszins schuurt. En de jonge mannen hier hebben dus qua taalgebruik een achterstand op die mooie meiden met hun mooie naam.

In de kroegen hier, als het laat in de nacht is geworden en de mooie mannen staan nog even lange tijd aan de rand van de tap op weg naar huis met elkaar te overleggen, dan doemt toch vaak ineens die wat gekunstelde naam uit het niets op, als een snel opkomende hoofdpijn.

"Doar hew ons met ehad", zeggen die mannen dan. "En dat kump umdat wi'j zelf zo neudig allemaole van dee linkerds mosten inschakelen um precies te weten hoo 't zit. En noo buw zelf de pineut."

Maar als ze dan uiteindelijk zingend naar huis gaan, is het probleem alweer vergeten.


Torenwachter

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant