Willy Lansink, staand voor het Stadsmuseum in Groenlo. Foto: Theo Huijskes
Willy Lansink, staand voor het Stadsmuseum in Groenlo. Foto: Theo Huijskes

Willy Lansink als ambassadeur van Vestingstad Groenlo

Algemeen

Vrijwilliger van de maand

Door Theo Huijskes

GROENLO - Vroeg in de morgen aan het begin van weer een nieuwe week zit hij, gehuld in historische kledij, aan de ontvangsttafel in het Stadsmuseum van Groenlo. Geboren en getogen Grollenaar Willy Lansink (68) is een trots mens dat hij een vrijwilligersfunctie mag bekleden bij het in de Grolse Mattelierstraat gevestigde museum. Door de wijze waarop hij die functie invult als met name gids c.q. rondleider, alsmede zijn overige vrijwilligersfuncties ten behoeve van overige organisaties die de rijke historie van zijn geboorte- en woonplaats promoten, mag hij terecht worden aangemerkt als ambassadeur van Vestingstad Groenlo.

"Bij het Stadsmuseum, toen gevestigd in de Goudsmitstraat, ben ik ruim vijftien jaar geleden begonnen als vrijwilliger. Heden ten dage ben ik nog steeds blij dat plaatsgenoot Niek Beurskens mij daar destijds voor heeft benaderd. Wij hebben het hier immers over hét museum van de 80-jarige oorlog met daarbij tegelijkertijd de focus op de rol en de betekenis van de stad Grol. Mede vanwege mijn achtergrond in het onderwijs blijft het interessant om hier belangstellenden en in het bijzonder leerlingen van zowel de onder- als bovenbouw rond te leiden", aldus vrijwilliger, tevens bestuurslid Willy Lansink. "Mede gelet op de grote en gevarieerde bezoekersaantallen van de laatste jaren, mag Groenlo trots zijn op dit museum. Hierbij wil ik wel even kwijt dat in mijn ogen wijlen Joep van der Pluijm heeft gefungeerd als de belangrijkste inspiratiebron voor deze te omarmen voorziening. Alleen al kijkende naar zijn talrijke geschreven boeken, heeft hij een indrukwekkende erfenis nagelaten."

In de ban van een
verzamelwoede

Willy Lansink werd in 1951 in het huis naast voormalig kruidenier Offenberg aan de Borculoseweg geboren. De echtgenoot van Marga en de vader van de zonen Eddy en Niek, ambieerde na zijn aan de HBS in Groenlo en de Pedagogische Academie Groen van Prinsterer in Doetinchem genoten studie een baan als onderwijzer aan eerst de Canisiusschool en vervolgens de Willibrordusschool, samen goed voor circa 27 dienstjaren.
"Van mijn opgedane onderwijservaringen pluk ik nu bij het doen van vrijwilligerswerk nog steeds de vruchten. Zo maak ik al vijftien jaar deel uit van het surveillanceteam van Scholengemeenschap Marianum, probeer ik mij jaarlijks verdienstelijk te maken voor de organisatie van de Open Monumentendag binnen deze gemeente en heb ik mij een aantal jaren ingezet ten behoeve van de plaatselijke Stichting Stolperstenen. Ook ben ik actief lid van de op instigatie van het Staring Instituut in het leven geroepen organisatie WALD (Werkgroep Achterhoekse en Liemerse Dialecten). Een regionale werkgroep, waarin ooit ook wijlen Harrie Blanken zitting had, die inmiddels reeds een elftal boeken heeft geproduceerd."
Lansink geeft daarnaast aan dat hij eigenlijk van jongs af aan al in de ban is van een soort verzamelwoede. "Ik verzamel met name oude foto's, ansichtkaarten, alsmede in verband met mijn belangstelling voor genealogie tevens oude en nieuwe familiefoto's en ga zo maar door. Een en ander heeft onder andere tot gevolg gehad dat ik in 2011 tijdens een grootscheepse familiereünie in City Lido het familieboek 'Lansink door de eeuwen heen' heb kunnen presenteren en aan het boek 'Erven van Eefsele' heb kunnen meewerken."

Oudheidkundige Vereniging Groenlo
"Dat ik al vanaf de oprichting in 1976 en dus 43 jaar lid ben van de Oudheidkundige Vereniging Groenlo en inmiddels ook al meer dan 15 jaar bestuurslid, waarvan in eerste instantie als secretaris en thans als tweede secretaris, heeft te maken met één van mijn grootste hobby's: de belangstelling voor de geschiedenis van Groenlo. Dit heeft er ook toe geleid dat ik in 2011 over het jaar 1960 een themanummer van 'Grols Verleden' heb geschreven", aldus Lansink.
"Dat deze vereniging zowel in als buiten Groenlo in een duidelijke behoefte voorziet, blijkt wel uit het nog steeds groeiende aantal leden. Werd tien jaar geleden het 500ste lid begroet, dit jaar tijdens de jaarvergadering kon het 750ste lid in de bloemetjes worden gezet. En wij gaan nu al weer richting het 800ste lid", aldus Lansink, die in bedoelde jaarvergadering door het OVG-bestuur nog eens publiekelijk werd geprezen voor zijn inzet daar waar het gaat om het werven van leden, alsmede het vervolgens welkom heten en wegwijs maken.
De vrijwilliger van deze maand lacht breeduit. "Ik doe het allemaal met veel plezier. Zoals ook het meezingen in het mannenkoor Inter Nos, waarvan ik in 2020 25 jaar lid ben. Een gezellig uit circa 60 leden bestaand gezelschap, waarvoor ik ook een aantal jaren zitting heb gehad in de muziek- en reiscommissie."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant