Columns

Kijkjes van de Grolse Stadstoren | Groenlo zal ooit voetballend de top bereiken

De Torenwachter: beste toeristen, Groenlo zal ooit voetballend de top bereiken

Nee, nee, beste toeristen, nee en nog eens nee! Ik weet wel dat jullie je op de terrassen vertoevend zitten te vermaken over het lage voetbalniveau hier. En daar ben ik niet van gediend omdat er hele grondige, zelfs meer dan hele grondige redenen aan ten grondslag liggen dat we hier qua voetbalniveau er nog niet echt lekker bovenuit steken. Ik weet wel dat jullie gehoord hebben dat we het lachertje van de regio zijn omdat we 'maar' in de derde klasse spelen, terwijl er hier in de regio clubjes zijn die veel hoger voetballen dan de Grol en ook veel betere voetballers hebben die bovendien gedisciplineerder zijn, meer inzet tonen. Ik word gewoonweg chagrijnig van deze nergens op gestoelde redeneringen, deze prietpraat, borreltalk, ondeskundig geleuter, zo is het!

Je moet naar het totale plaatje kijken. In de regio voetballen diverse teams en die hebben geen zorgen zoals hier. Ik weet niet of het jullie bekend is, maar al jaren loopt er een plan om hier de twee clubs Grol en Grolse Boys samen te voegen, om te fuseren en dat levert heel veel erg moeilijke problemen op. Dat proces vergt zo ongelooflijk veel energie dat er nauwelijks sprake kan zijn van voetballen en daarom moeten we eigenlijk meer dan trots zijn dat we het hier toch nog tot de 3e klasse weten te schoppen, wat als een prestatie van jewelste mag worden aangemerkt.

Kijk, in andere onbeduidende plaatsen gaan ze gewoon een paar keer per week trainen, drinken ze een sapje in een door de club beheerde simpel ogende kantine en verder hoeven ze zich nergens zorgen over te maken. Alleen zondags winnen, that's all.

Kom dan eens bij de SV Grol! Daar heb je dat prachtige sportcomplex den Elshof, dat is grotendeels van de Grol en deels ook van de gemeente, wat daardoor alleen al kan leiden tot fricties. Grol heeft grote eigendommen en die moeten worden beheerd. Daar is een meer dan ingewikkelde constructie voor bedacht, een soort administratief novum.

Dat is bijvoorbeeld voor een eenvoudig mens als ik niet eens meer te bevatten. Ik ben al jaren enthousiast lid van de Grol, maar ook al jaren begrijp ik niets van de ingewikkelde financiële transacties, van reserves en ingenieuze btw-constructies. Ik voel me een echte leek en ik heb daarom al eens een spoedcursus boekhouden voor beginners gevolgd, maar daarmee alleen zou ik het niet redden, zeiden de opleiders. Zou ik trouwens ook zeggen als ik hen was (vervolgcursus).

En dan daarnaast die meer dan ingewikkelde fusieproblemen met de Grolse Boys. Daar zijn talloze commissies mee bezig en die moeten natuurlijk bemand of bevrouwd worden door leden van de vereniging, wat weer een extra last legt op die toch al overbelaste schouders. In de loop der jaren is er daardoor ook een grote stroom van externe deskundigen richting Groenlo ontstaan, zoals mediators, linke juristen, financiële goochelaars en hoopvolle futurologen.

Dan is het toch bijna niet te geloven dat dit ook nog lijkt te lukken; maar dat gaat gebeuren. De KNVB heeft naast alle ellende die we al hebben dit jaar ook voor ons nog een gemene streek uitgehaald: we zijn nu ingedeeld bij het verre Oosten dichtbij de landsgrens van Nederland (Twente) en wellicht vliegen we volgend jaar helemaal het land uit. Dan vallen we onder de buitenlandse ploegen. Maar dan kennen jullie Groenlo nog niet; als de problemen hier eenmaal zijn opgelost gaan we voetballen.

Dan halen we alles uit de kast en denderen we door naar de hoogste regionen.

Groenlo? (Top)klasse!


De Torenwachter

Meer berichten