De verkeerssituatie Deken Hooijmansingel nabij ’t Bagijn met op de achtergrond de spiegel. Foto: Theo Huijskes
De verkeerssituatie Deken Hooijmansingel nabij ’t Bagijn met op de achtergrond de spiegel. Foto: Theo Huijskes

Spiegel ter voorkoming van verkeersongelukken

Bewoners van 't Bagijn dolblij met een simpele oplossing

Door Theo Huijskes

GROENLO - Het is in iedere gemeente de praktijk van alledag. Problemen op het gebied van tal van verkeers- en ook andere voorzieningen beginnen vaak op kleine schaal. Maar deze krijgen gaandeweg een in gang gezet proces een steeds grotere omvang. Dat het vaak niet zo lang hoeft te duren en een oplossing in dit soort gevallen veelal een simpele invulling kan krijgen, is onlangs nog gebleken in het geval van een zorgelijke verkeerssituatie nabij het appartementencomplex 't Bagijn, grenzende aan de Deken Hooijmansingel in Groenlo.

Reeds medio vorig jaar zijn het de bewoners van genoemd appartementencomplex, die zich grote zorgen maken over de verkeerssituatie nabij de Deken Hooijmansingel en dientengevolge naar buiten treden. Met name de bewoners die in het bezit zijn van een auto en daarmee vanaf het parkeerterrein dicht bij hun appartement de Deken Hooijmansingel op willen rijden, houden telkenmale hun hart vast of het wel goed gaat. Het uitzicht op het verkeer dat van de singel gebruik maakt, is namelijk van dien mate dat een botsing met mogelijk grote gevolgen op de loer ligt. De angst hiervoor krijgt nog eens een extra lading vanwege het feit dat het merendeel van de gemotoriseerde weggebruikers met een veel te hoge snelheid over de Deken Hooijmansingel raast.

Een levensgevaarlijke situatie
Het is in deze met name bewoonster Miralda Eijkman, die zich sterk maakt voor een spoedige oplossing van het probleem. "De Deken Hooijmansingel oprijdende, is er ook als gevolg van hoge haaggroei aan de linkerzijde geen zicht. Je moet dus met de neus van de auto de weg op om te kunnen zien of er verkeer in aantocht is. Ook voor wandelende personen die daar de weg willen oversteken, is het levensgevaarlijk", liet zij destijds deze krant weten om vervolgens de daad bij het woord te voegen door onder andere bij de gemeente aan te kloppen. Inmiddels bijna een jaar verder, is er aan de overzijde van het uitrit een spiegel geplaatst, die in de praktijk een meer dan goede oplossing blijkt te zijn. En dit terwijl medewerker Maarten Minkjan van de gemeente Oost Gelre deze krant destijds meedeelde dat het een en ander bij de gemeente bekend is en dat na bestudering van de situatie ter plekke de plaatsing van een spiegel niet als de gewenste oplossing wordt gezien.

Waarom heeft dit zo lang moeten duren?
Ondanks haar blijdschap vraagt Miralda Eijkman zich af waarom dit zo lang heeft moeten duren. "Op de keper beschouwd, is het natuurlijk te gek voor woorden dat je jaren achtereen moet vechten om een dergelijke simpele voorziening gerealiseerd te krijgen. Ondanks dat ik van een minimumuitkering moet rondkomen, had ik die spiegel nog wel zelf willen betalen. Het voortdurend contact opnemen met gemeentemedewerker Maarten Minkjan heeft nu toch dit zwaarbevochten resultaat opgeleverd. Een oplossing, waar niet alleen wij als bewoners van 't Bagijn blij mee zijn, maar ook bijvoorbeeld externe zorgverleners die hier moeten zijn om hun werk te doen en niet te vergeten de personeelsleden van het Graafschap College, die hun auto op de nabijgelegen parkeerplaats zetten. En dit is nu allemaal opgelost met een simpele spiegel, waarbij wel gewaakt moet worden dat die niet onzichtbaar wordt gemaakt door het aangrenzende, woekerende groen."

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden