Columns

Kijkjes van de Grolse Stadstoren | Al compleet oorlog in Groenlo

De Torenwachter: het is al compleet oorlog in Groenlo

Ik moet jullie toch ernstig waarschuwen, beste toeristen: Groenlo begint al een beetje in staat van oorlog te geraken. Dat komt omdat in oktober de Slag om Grolle wordt gehouden en je hebt hier een aantal autochtonen, ingezetenen, die niet kunnen wachten. Die beginnen nu al met oorlogsacties.

Wij herdenken in oktober dat we in 1627 de Slag om Grolle hebben verloren, maar eigenlijk ook weer gewonnen want we hebben er nog steeds voordeel van. Wie het laatst lacht, lacht het best, zo is het maar net! Op zo'n Slag moet je je natuurlijk goed voorbereiden en dat doen we hier ook. Maar soms kennen de mensen geen grenzen. Kijk, de stad moet worden verdedigd en dat betekent dat toeristen die met de beste bedoelingen naar onze prachtige vesting komen, ineens als 'verdachten' worden gezien, terwijl het eigenlijk gewoon mensen zijn die hier geld uitgeven dat in onze zakken komt. Het is op zich allemaal heel eenvoudig.

Vorige week werd een argeloos vrouwtje uit Hellevoetsluis dat het bruggetje over de Halve Maan passeerde ineens door vier krachtige soldaten van het Spaanse leger aangepakt en zomaar in de gracht geworpen. Dat was een koude douche, zullen jullie zeggen; nee, de watertemperatuur was bijna 30 graden, dus het was een warme douche, maar toch. Ze riep nog wanhopig dat ze een toerist was, waarop de mannen van het Spaanse leger dachten ook nog eens met een spion te maken te hebben en dus flikkerden ze haar nog een keer in de majem, zoals de Spaanse Grollenaren dat uitdrukten. Het was voor haar een hel(levoetsluis).

Maar daar bleef het niet bij. In de binnenstad liep een heel aardig en tevens argeloos gezinnetje uit Wanneperveen op de Markt toen een van hun kinderen ineens 'pief-paf-poef' riep. Dat doen kinderen, maar er was meteen een wat licht 'oversizede' eenheid die dacht dat er daadwerkelijk werd geschoten. Het gezin werd meteen in de kerkers onder het stadhuis gesodemieterd. Verschrikkelijk, inderdaad, hoewel iemand terecht zei dat ze daar nu toch maar mooi voor niks in die kerkers kwamen, terwijl hij daar fors voor moest betalen!

Het moet gezegd: van alle kanten kreeg het gezin meteen hulp; de horeca kwam direct aanzetten met drankjes, er kwamen ijsjes voor de kinderen en een halve liter voor de vader.

Vanuit de VVV werd ook meteen meer dan alert gereageerd; het gezin kreeg gratis toegang tot de kerkers hoewel het daar al zat. Toch blijf het een mooie actie; het gaat immers om het gebaar.

De horeca ging zover dat de vader nog een halve liter kreeg en toen kwamen ze ineens op de ontnuchterende gedachte het gezin vrij te laten.

Maar het gezin wilde er blijven; ze hadden drankjes en ijsjes en de vader die al inmiddels al een aantal halve liters achter de kiezen had, begon te zingen: en we gaan nog niet naar huis, nog lange niet!

Jullie begrijpen het: allemaal problemen. En dat is nog extern. Intern is er ook een probleem: Grollenaren die binnen de gracht wonen hebben gratis toegang tot de Slag; die buiten de gracht wonen moeten daarvoor betalen.

De uitgeslotenen willen nu dat er wordt gewerkt met een postcode, maar de organisatie zegt (terecht) dat er in 1627 geen postcode was, ook geen postbode trouwens. Woon je binnen de gracht dan ben je binnen, woon je erbuiten dan sta je buiten.

Of dit ook nog leidt tot een geheel nieuwe Slag weet ik niet, ik weet wel dat er spannende tijden aanbreken.

Volgende week iets over onze zelfstandigheid.


Torenwachter

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden