De werkzaamheden voor het aanbrengen van nieuwe beschoeiing zijn in volle gang. Foto: Theo Huijskes
De werkzaamheden voor het aanbrengen van nieuwe beschoeiing zijn in volle gang. Foto: Theo Huijskes

Renovatie Grolse stadsgracht in volle gang

Terugkeer van de fonteinen een mogelijkheid?

Door Theo Huijskes

GROENLO - Tot grote tevredenheid van de Grollenaren in het algemeen en van de Groenlose Hengelsportvereniging (GHV) in het bijzonder, is er begin vorige week een begin gemaakt met een renovatiebeurt van de stadsgracht. Een operatie die reeds geruime tijd in de pen zat, maar in de bouwvakvakantie van dit jaar een start heeft gekregen. Over een lengte van bijna driehonderd meter wordt er nieuwe beschoeiing aangebracht, waarbij de benodigde hardhouten panelen tot circa vier meter diep de grond in gaan. Het karwei, dat voornamelijk wordt uitgevoerd door de Rouwmaat Groep uit Groenlo, neemt circa twee maanden in beslag en dient 1 oktober afgerond te zijn.

Voorzitter Erik Mentink van de Groenlose Hengelsportvereniging is erg blij met de renovatiebeurt, waarvoor de gemeente Oost Gelre een slordige 700 duizend euro beschikbaar heeft gesteld. "Dit is een stap in de goede richting, die hopelijk een vervolg krijgt met de aanpak van de beschoeiing nabij het hertenkamp", aldus Mentink, die het ook een goede zet vindt van de gemeente om de vissteiger voor invalide hengelaars van de Hout- dan wel Kanonswal te verhuizen naar de kloostertuin, aan de overzijde van de gracht bij de Calixtusbasiliek. "Ondanks dat de oude plek circa veertig jaar dienst heeft gedaan, is het een goede zet van de gemeente om deze voorziening te verplaatsen naar de kloostertuin. Daar krijgt men te maken met minder obstakels, waarbij het belangrijkste is dat men niet meer heeft van doen met voor invalidenkarren en scootmobielen te trotseren steile gedeeltes. Bovendien wordt er in de directe nabijheid ook nog eens een nieuwe invalidenparkeerplaats aangelegd."

Fonteinen weer terug in de gracht?
Over de huidige toestand van het grachtwater is Mentink eveneens niet ontevreden. "Een schone gracht is vanzelfsprekend een eerste vereiste. En daar proberen wij met onze vrijwilligers een steentje aan bij te dragen. Wat de blauwalg betreft, hebben wij op dit moment weinig tot geen klagen." De gemiddelde Grollenaar ziet de fonteinen graag terugkeren in stadsgracht. Zijn daarvoor nog mogelijkheden? "Daarvoor moet je bij de gemeente zijn. Daar is destijds de beslissing genomen dat de aanwezigheid van fonteinen in de gracht niet past in het kader van het Grolse Vestingstadbeleid. Echter de doorsnee Grollenaar en daarbij ook de talrijke toeristen beschouwen de fonteinen als een aangename bezienswaardigheid. Wie weet is herintreding daarvan, dankzij financiële medewerking van de gemeente en enkele bedrijven, opnieuw een mogelijkheid?"

Meer berichten