Groep Lucas Lageschaar. Foto: PR SGK
Groep Lucas Lageschaar. Foto: PR SGK

Groep Lucas Lageschaar bevlogen deelnemers Bloemenpanelen

Algemeen

'De aanloop naar de kermis is zo veel leuker'

Door Henri Walterbos

GROENLO - Het gezin weet niet anders dan dat het in de aanloop naar de kermis bezig is met het plakken van bloemenpanelen. "Lucas was nog piepjong toen wij als carnavalswagenbouwgroep Elsje gevraagd werden met het latere allerlaatste corso mee te doen. Met de Grolly Dots en nog een aantal anderen samen werden we de Dooie Dahlia's, hebben toen een oude carnavalswagen beplakt. Superleuk, maar zeiden 'eens maar nooit meer'. Het is te veel werk, twee wagens in een jaar. Het jaar erop kwamen de panelen. Zijn we daar gelijk mee doorgegaan", vertelt moeder Simone Schutten. "Een jaar later ben ik samen met Lucas (15) ook een kinderpaneel gaan maken. Toen we een keer wonnen zijn we naar de C-panelen gegaan. Dat zijn we blijven doen. Lucas weet niet beter dan dat hij opgroeide met de tradities carnaval en bloemen plakken met de kermis. Ik vind het zo belangrijk dat kinderen weten dat ze eerst gaan bloemen plakken, dan naar de kinderspelen en dan pas naar de kermis. Zo hou je die traditie in stand." Lucas en vader Sander knikken instemmend. Lucas: "Ik kijk op Pinterest voor ideeën. Daar staan heel veel leuke dingen op. Als we het ontwerp aan moeten leveren, kijken we wat er op dat moment allemaal speelt. We hebben al een keer het logo van het Nederlands Elftal en Ajax gemaakt, iets van Alpe D'Huzes." Hij heeft er alweer zin in. "De aanloop naar de kermis is zo veel leuker. Als de kermis begint, heb je al veel voorpret gehad."

Als peuter mocht hij al plakken. "Alleen knippen niet toen. Ik vind het nog steeds erg leuk."
"Ouders moeten wel de drijfveer zijn om kinderen te stimuleren," vindt Sander. "Je moet er wel tijd in steken, maar dat valt heel erg mee."
"Op een C-paneel zitten 3000 bloemen, een kinderpaneel 1500. Met twee of drie kinderen en twee, drie volwassenen heb je in een dag een kinderpaneel klaar", weet Simone. "Het hoeft allemaal niet zo strak en moeilijk. Ze krijgen allemaal een beker. Wat was Lucas trots op zijn allereerste beker. Hij werd 18e. Dat is toch prachtig."

Sociaal gebeuren
Het gezin ervaart het als een sociaal gebeuren. Sander: "Je spreekt elkaar wel op verjaardagen maar dit zijn van die momenten dat je praat met elkaar maar ondertussen ook bezig bent. Het verbindt."
"En het is leuk om zondagavond om acht uur al in de tent te zijn voor de uitslagen. Anders kom je een keer om half elf 'andrieten' ", vult Simone aan. "We hebben een keer een jaar met carnaval niet meegedaan. Je hele systeem waar je vanaf je vroege jeugd ieder jaar met carnaval in zit, valt dan weg. Je gaat nu ook samen naar de kermis, heb je daar weer aanspraak. Je gaat met een groep, er worden nieuwe groepen gevormd, het vergroot je netwerk." Op het terrein bij hun huis aan de Bleek plakken ook Kerkstraat en Groep Elsje hun panelen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant