Afbeelding

KIJKJES VAN DE GROLSE STADSTOREN

Algemeen Columns

Wordt grond nu ook twistappel voor energiedoelen?

In een ingewikkelde samenleving heb je vaak ook te maken met maatregelen die elkaar tegenwerken, beste Grollenaren. Recentelijk zag ik een bericht waar enige commotie over is ontstaan. De provincie Gelderland wil voorkomen dat weilanden worden volgebouwd met zonnepanelen. En vooral vruchtbare landbouwgrond is daarbij uit den boze. Dat moet behouden blijven voor de agrarische sector zo begrijp ik. Ik las in dat bericht dat het slecht nieuws is voor de Achterhoekse gemeenten, want die willen daar nu juist wel weer zonnepanelen op vrijkomende landbouwgronden zetten.

Eerlijk gezegd stijgt het probleem van de energie in al haar facetten mij een beetje boven de pet en dan druk ik het nog zacht uit. Iedereen schijnt daar - of moet daar - een mening over hebben en liefst nog gestaafd met een batterij van meer dan deskundige professoren die het allemaal geduldig uitleggen aan de eenvoudige mens. Hoe meer ze het uitleggen hoe minder ik er overigens van begrijp. Dat leidt dan bij mij logischerwijs tot de stelling dat je misschien toch nog het verst komt met een gewoon gezond boerenverstandgedrag. Overigens spreken die deskundigen elkaar ook weer tegen wat het er voor de minkukels als ik bepaald niet gemakkelijker op maakt.

We hebben - of beter gezegd 'ze' hebben - in Oost Gelre al een tijd geleden energiemaatregelen ontwikkeld zodat we op termijn helemaal energieneutraal worden, als ik het tenminste allemaal goed begrijp. We hebben hier zelfs een maatschappij die dat allemaal voor elkaar bokst. Er zijn inmiddels tientallen en misschien nog veel meer methodes om energie te sparen of te besparen. En daarbij is het werken met windmolens zo uitgegroeid dat je daar bijna als vanzelf een klap van de wieken krijgt.

Overigens is die opwekking ook niet onomstreden, zo lees ik regelmatig en zelf denk ik - ik schreef er al eerder over - dat het toch op een wat andere manier zou kunnen. Op welke andere manier dan wel precies weet deze jongen niet, ook hier moet ik passen!

Hier in de Achterhoek zal het dan volgens de berichten ook gaan over het al dan niet aanwenden van landbouwgronden. Kan het trouwens niet zo dat je er zonnepanelen op zet en zo hoog dat de gewone landbouw verder kan en de koeien gewoon 'loeiend' van gezelligheid in de weiden blijven lopen, net als de schapen op het panelenveld op het industrieterrein hier. Of krijgen ze dan te veel energie?

We zijn al een hele tijd bezig om grip op die energievoorziening te krijgen. En je ziet steeds de contrasterende belangen; die van de landbouw, industrie en die van de bevolking en bovendien is het ook een mondiaal probleem. Je kunt niet zeggen: hier in Nederland hebben we het rond. Dat is als een bootje op zee waar het water aan de ene kant inloop en de man aan de andere kant zegt: hier heb ik er geen last van!

De strijd om de belangen zal voortgaan. Frappant voorbeeld daarvan is hier de strijd om de megavergister waaraan nu door grote inzet (voorlopig) een halt is toegeroepen. Maar daar gaat het eigenlijk alleen om juridische procedures, niet over de vraag van de rechtvaardiging van de voorziening an sich. Daar is wettelijk een mogelijkheid voor. Het werkelijke probleem ligt dieper en het is ook veel groter. Dus daar hebben we onze handen in dit land nog vol aan.

Ik wil het de komende week hebben over de dahlia's; een wellicht wat miskende bloem in sommige streken, maar hier juist niet.

Gelukkig is dat probleem iets eenvoudiger.


Torenwachter

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant