Hans Scheinck, voorzitter S.V. Grol. Foto: Theo Huijskes
Hans Scheinck, voorzitter S.V. Grol. Foto: Theo Huijskes

Besturen Grol en Grolse Boys: uiterlijk 1 januari één Grolse voetbalclub

Algemeen

Gemeente stelt 320.000 euro beschikbaar - shirt is nog discussiepunt

Door Theo Huijskes

GROENLO - Afgaande op de inhoud van de door beide plaatselijke verenigingen Grol en Grolse Boys gezamenlijk opgestelde concept samenwerkingsovereenkomst, heeft Groenlo met ingang van 1 januari 2020 officieel één voetbalvereniging: 'Sportvereniging Grol'. Alvorens het zover is, zullen de leden van beide clubs zich nog uitspreken over de inhoud in het algemeen en over de concrete eindvoorstellen in het bijzonder. Dit gaat naast een speciale informatiebijeenkomst gebeuren tijdens een buitengewone, algemene ledenvergadering bij zowel Grol als Grolse Boys.

Er is veel en intensief voorwerk verricht, door beide besturen en door een werkgroep waarin beide clubs vertegenwoordigd zijn. Hierin zijn op- en aanmerkingen en voorstellen van de eigen aanhang verwerkt, zoals die tijdens allerlei informatiebijeenkomsten met leden van beide clubs naar voren zijn gebracht. Nu ligt er een compromis-eindvoorstel, op gezamenlijk bestuurlijk niveau geformuleerd.

Verenigingsnaam en clubkleuren
Overeengekomen is om als beide verenigingen uiterlijk op 1 januari 2020 samen te gaan. De gefuseerde vereniging gaat de naam 'Sportvereniging Grol' dragen. In het dagelijks verkeer, alsmede in competitieprogramma's, wedstrijdverslagen, teamnaamgeving en in interne en externe berichten wordt de vereniging 'Grol' genoemd. De historische oprichtingsdatum blijft 18 september 1918, zijnde de oudste oprichtingsdatum van beide verenigingen, te weten die van Grol. De historie van Grolse Boys wordt in die van Grol geschoven. Daarnaast heeft men een tweetal varianten voor de nieuwe wedstrijdkleding uitgewerkt. Beide varianten zijn geproduceerd in een kledingset voor wedstrijden en zullen tijdens de beide buitengewone, algemene ledenvergaderingen worden getoond. Het shirt en de kousen blijven overwegend blauw, zoals ook de broek overwegend wit blijft. De variaties bestaan uit het gegeven aantal rode strepen, alsmede waar die worden aangebracht. Bij het originele Grollogo, dat gehandhaafd blijft, wordt voorgesteld om deze te voorzien van een rode rand.

Overeenstemming met gemeente
Over de samenwerking is reeds in april 2019 overeenstemming bereikt met het gemeentebestuur van Oost Gelre. De gemeente is bereid het complex Het Wilgenpark van Grolse Boys over te nemen en daarvoor een bedrag van 170 duizend euro neer te tellen. Daarnaast biedt de gemeente 150 duizend euro aan als eenmalige afkoop van tien jaar subsidie complex-onderhoud van Het Wilgenpark. Dit laatste bedrag is met name bedoeld voor de dekking van de extra, met de samenwerking gepaard gaande kosten. Het totale bedrag van 320 duizend euro, waarvoor de gemeenteraad van Oost Gelre nog groen licht moet geven, komt alleen beschikbaar als beide verenigingen ook daadwerkelijk samengaan. Wanneer het samengaan definitief is, wordt het Grolbestuur aangevuld met de huidige bestuurders van Grolse Boys. Daarnaast gaan alle verdiensten en onderscheidingen van de leden van beide verenigingen over naar de nieuwe vereniging. Ook zullen alle vrijwilligers en betaalde functionarissen van Grolse Boys in de nieuwe vereniging worden opgenomen. Van de door de gemeente beschikbaar te stellen gelden zullen tal van extra (op termijn te verwachten) kosten, alsmede uitbreidingen gefinancierd worden. Zo is men voornemens om de historie van Grolse Boys op het sportpark Den Elshof, onder andere bij de entree, alsmede in ontvangst- en bestuursruimtes, aan te brengen met daarnaast de verwezenlijking van onder andere een 'pannakooi' voor de jeugd met de naam 'Het Wilgenpark'.

Reacties van beide voorzitters
Desgevraagd laat Harry Paf, voorzitter van Grolse Boys, weten dat er in gezamenlijk overleg een redelijk concept is gefabriceerd. "Echter, van de zijde van de Boys wordt nog wel een kanttekening gemaakt met betrekking tot de ontwerpen voor de wedstrijdkleding. Het weegt voor ons bijzonder zwaar dat er gekozen wordt voor variant 2, zijnde de keuzemogelijkheid met onder andere rode strepen op de schouderzijde van de shirts. Dit omdat wij reeds de nodige concessies hebben gedaan, zoals die met betrekking tot de naamgeving."
Grol-voorzitter Hans Scheinck wil allereerst kwijt dat men gezamenlijk een intensief traject van ruim anderhalf jaar achter de rug heeft, waarbij de royale ondersteuning van de KNVB en de gemeente Oost Gelre niet onvermeld mag blijven. "Wij zijn inmiddels dicht bij een definitief eindvoorstel. Als Grol-bestuur zullen wij onze leden informeren over het laatste pijnpuntje, beter gezegd de wens van Grolse Boys. Als bestuur hebben wij met onze leden afgesproken om de keuze voor de wedstrijdkleding in gezamenlijk overleg te nemen, waarbij in eerste instantie een tweetal varianten zullen worden voorgelegd."

Afbeelding
Afbeelding
Harry Paf, voorzitter S.V. Grolse Boys. Foto: Theo Huijskes

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant