Foto: PR
Foto: PR

Veel belangstelling voor wonen 'op Oldenhuis'

Algemeen

GROENLO - Er is ontzettend veel belangstelling voor de nieuw te bouwen woningen op de locatie Oldenhuis in Groenlo, zo laat de gemeente Oost Gelre weten. Het beeldkwaliteitsplan staat binnenkort op de agenda van de raadsvergadering. De raad heeft in maart 2018 al ingestemd met de zogenaamde pamfletvisie voor het gebied. De plannen zijn al gepresenteerd op een informatieavond bij De Mattelier waar veel mensen op af kwamen.

Door Kyra Broshuis

Geen reacties
“Het document heeft inmiddels zes weken ter inzage gelegen en zijn er geen reacties ingediend”, vertelt wethouder Marieke Frank. “We willen vaart maken met de bouw van de 40 woningen op Oldenhuis.We zijn inmiddels afgestapt van het plan om het in drie fasen te doen en willen alles in één keer realiseren. Het betreft allemaal grondgebonden woningen, dus geen appartementen. Het bestaande groen wordt ingepast in het plan én er wordt nieuw groen toegevoegd. De Compagnie Grolle, die nu is gehuisvest op Oldenhuis, zal op zoek moeten naar een nieuw onderkomen. De huurovereenkomst met Morssinkhof, die een deel van Oldenhuis gebruikt als opslagruimte, is inmiddels opgezegd. Er wordt overigens gesloopt voordat het bestemmingsplan rond is”, legt Frank uit.

Uniek en onderscheidend
‘De huidige bedrijfspanden staan voor een groot deel leeg en verpauperen. Gekozen is om de wijk uniek en onderscheidend te maken op een dusdanige wijze dat het wijkje complementair is aan het bestaande aanbod. Het totale plan voorziet in 40 woningen. De nieuwe wijk krijgt een gevarieerd en gedifferentieerd woonaanbod. Starters, senioren, gezinnen en mensen die zorg behoeven, komen naast elkaar te wonen. Ook is er ruimte voor zeer ruime landgoedkavels die duidelijk onderscheidend zijn in Groenlo. Het beeldkwaliteitsplan voor de locatie is gebaseerd op een zogenaamd vingermodel waarin groene vingers doorlopen tot in de wijk. Samenhang en groen staan hierbij centraal. Alle woningen liggen met hun tuin aan het landschap of aan de parkzones die direct met het landschap in verbinding staan. Hierdoor ontstaat er een aantrekkelijke woonomgeving, waarbij het geheel goed in de omgeving wordt ingebed’, zo schrijft de gemeente in haar voorstel aan de raad.

Duurzaam en energieneutraal
Plan Oldenhuis wordt duurzaam ontwikkeld. In de woonvisie is opgenomen dat onder andere nieuwe wijken/woningen duurzaam en energieneutraal zullen worden ontwikkeld. De wijk wordt duurzaam ingericht (openbare ruimte) en krijgt een zonnepanelenstrip voor energieopwekking. Innovatieve nieuwbouw binnen de bebouwde kom met veel volwassen groen moet direct zorgen voor een enorme verbetering van de woonkwaliteit. Op de Oldenhuis-locatie wordt een duurzaam watersysteem ontwikkeld. Dit bestaat uit een doorgaande wadi (een met grind en zand gevulde greppel of sloot, die water zowel kan vasthouden als infiltreren) langs de hoofdontsluiting van het plangebied.

Naar verwachting wordt het bestemmingsplan voorjaar 2020 aan de gemeenteraad ter vaststelling aangeboden. Dat betekent dat daarna de omgevingsvergunningen voor de bouw van de woningen afgegeven kunnen worden.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant