Lokalen in de voormalige Rosvoort-school aan de Frans Halsstraat. Foto: archief
Lokalen in de voormalige Rosvoort-school aan de Frans Halsstraat. Foto: archief

Lokalen blijft in de lokalen aan de Frans Halsstraat

LICHTENVOORDE - Stichting Lokalen blijft voorlopig in het voormalige schoolgebouw aan de Frans Halsstraat in Lichtenvoorde. Dat zegt wethouder Karel Bonsen van de gemeente Oost Gelre. Lokalen is een werkplek waar lokale ondernemers hun creatieve denkkracht bundelen, uitwisselen en benutten. Lokalen wordt sinds 2017 gebruikt door ondernemers uit de creatieve sector die werkzaam binnen de thema’s design, kunst, cultuur en maatschappij.

Door Kyra Broshuis

Ondersteuning
Het kunstenaarsinitiatief in de de voormalige school betrof een pilot voor twee jaar. Die periode is inmiddels voorbij en de pilot is geëvalueerd. De gemeente wil nu het voormalige schoolgebouw aan de Stichting Lokalen verhuren tot 1 april 2027. Ook wil de gemeente een incidentele subsidie van 2.955 euro toekennen om Lokalen te ondersteunen bij haar activiteiten. “Daarnaast zijn we bezig om een jaarlijkse subsidie van 8.865 euro mogelijk te maken vanaf 2020 voor de periode van vier jaar. Lokalen zal huur betalen voor de ruimten die zij gebruiken. De overige ruimtes zijn voor eventuele uitbreiding van Lokalen en/of beschikbaar voor de gemeente”, legt wethouder Karel Bonsen uit.

Lichtenvoorde op de kaart
“Het is mooi dat, door het beschikbaar stellen van gemeentelijk vastgoed en subsidie, Lokalen verder kan uitgroeien tot een creatieve broedplaats waar jong talent zich kan ontwikkelen. Hierdoor kunnen we Lichtenvoorde op het gebied van kunst en creativiteit beter op de kaart zetten en jongeren aan Lichtenvoorde binden.”

Het is de bedoeling dat Lokalen open dagen, exposities en kunst- en designroutes gaat organiseren. “Dat zal dan ook kunstliefhebbers van buiten Lichtenvoorde aantrekken. Bovendien is de locatie er niet alleen voor de huidige kunstenaars. Zij willen andere creatievelingen stimuleren om mee te doen. Door het scheppen van gunstige voorwaarden kan het voor andere jonge creatieve mensen interessant zijn om terug te keren naar Lichtenvoorde. We kunnen jonge starters zo de mogelijkheid bieden met hun dromen waar te maken.”

Belangstellenden kunnen zich melden via contact@lokalen.info.

Meer berichten