Scouting neemt nieuwe speeltoren in gebruik

Wethouder Bart Porskamp opent samen met Lizzy Grooten de nieuwe speeltoren van Scouting Groenlo. Foto: Kyra Broshuis
Wethouder Bart Porskamp opent samen met Lizzy Grooten de nieuwe speeltoren van Scouting Groenlo. Foto: Kyra Broshuis

GROENLO - Het toch al prachtige terrein van Scouting Groenlo, uniek gelegen binnen de Grolse gracht, is verfraaid met een tien meter hoge multifunctionele speeltoren. Onder toezicht oog van leden, sponsoren, vertegenwoordigers van de gemeente en buurtbewoners, opende wethouder Bart Porskamp, samen met Lizzy Grooten als één van de jongste leden van Scouting Groenlo, de multifunctionele toren.

Door Kyra Broshuis

16 kuub beton
Zeven jaar lang heeft de ‘torencommissie’ - bestaande uit Nick Wolberink, Erwin Klein Zeggelink, Luc Huurneman, Rob Schutten, Richard Stöteler en Olivier Wentink - gewerkt aan de realisatie van dit unieke object. Wentink vertelt: “De stalen constructie staat in zestien kuub beton en de toren voorziet in allerlei mogelijkheden zoals klimmen, abseilen, kratten stapelen en trapeze springen. Er komt ook nog een tokkelbaan aan, daar zijn we nog mee bezig.” Volgens de commissieleden had het heel wat voeten in de aarde voor het zover was. “Denk aan vergunningen, financiering en natuurlijk de veiligheid. De staalconstructie is geplaatst en vervolgens hebben we zelf al het houtwerk gedaan. Op elke verdieping kunnen zo’n twintig tot dertig kinderen staan. Om alle leden te herbergen hebben nu alweer twee extra etages nodig.”

Het Scoutingvirus
Want Scouting Groenlo blijft maar groeien, er is zelfs sprake van een wachtlijst, zegt voorzitter Mike Ruikers. Hij bedankt in zijn toespraak alle sponsoren die geholpen hebben om het spelaanbod voor alle speltakken uit te breiden met de toren. “Wij zijn trots op deze vereniging en bijzonder blij met alle mensen die ons ondersteunen. Als voorbeeld wil ik Theo Luttikholt en Anton Smit noemen, onze naaste buren, die vaak overdag hier aan het werk zijn en allerlei klusjes voor ons doen, fantastisch. Als je eenmaal besmet bent met het Scoutingvirus, kom je er nooit meer vanaf!”

Dit past bij het terrein
Wethouder Porskamp moet vervolgens middels een bijlslag een touw doorklieven wat dan weer, op typische scoutingwijze, leidt tot het hijsen van de vlag op de toren. “Ik heb hier net nog even rondgelopen, wat een schitterend, prachtig en uniek terrein. En zo binnen de gracht, daar hoort een toren als deze absoluut bij.” De vlag was nog niet gehesen of de eerste jonge Scoutingleden begonnen al met klimmen en spelen op, in en naast de toren.

Meer berichten