Komen de fonteinen terug? Foto: Kyra Broshuis
Komen de fonteinen terug? Foto: Kyra Broshuis

Gemeente positief over terugkeer fonteinen

Financiële medewerking van bedrijfsleven en verenigingen nodig

Door Kyra Broshuis

GROENLO - De oproep van VVD’er Kees Porskamp om de veelbesproken fonteinen weer terug te plaatsen in de Grolse gracht, lijkt effect te hebben.

Tijdens de commissievergadering nam Porskamp het woord : “De VVD heeft al heel regelmatig de afgelopen jaren aandacht voor gevraagd voor de terugkeer van de fonteinen. In de enquête die gehouden is onder onze inwoners in mei 2016 over de betekenis van de gracht valt te lezen dat een groot deel van de respondenten graag de fonteinen in de gracht terug zouden zien. Ook vanuit toeristisch oogpunt kunnen fonteinen een positief effect hebben op de beleving van de gracht. In een mail en brief die wij begin 2018 van de Groenlose Hengelsport Vereniging hebben mogen ontvangen, geeft men aan een voorstander te zijn van fonteinen in de stadsgracht. Wij horen graag hoe het college hier tegenaan kijkt. Tevens vernemen wij graag van het college of het klopt dat de oude bekabeling voor de fonteinen is verwijderd?” Ook wil de VVD weten wat het college, bij een positief antwoord, gaat ondernemen om ‘deze lang gekoesterde wens van vele van onze inwoners’ gerealiseerd te krijgen.

Gemeente kan het niet alleen
betalen

Wethouder Bart Porskamp zegt dat als Groenlo weer fonteinen wil, het college bereid is daaraan mee te werken. “Maar”, zo vervolgt hij, “wij als gemeente hebben geen financiële middelen om fonteinen te plaatsen en jaarlijks onderhoud te plegen. We gaan graag met bedrijfsleven en verenigingen in gesprek over hun medewerking. We zullen gezamenlijk de kosten dragen. De plaatsing alleen al, inclusief een stroomkast en bekabeling kost enkele tienduizenden euro’s en dan zijn er nog de jaarlijkse kosten van enkele duizenden euro’s. Bij de renovatie van de gracht is de oude bekabeling inderdaad verwijderd. Bij opnieuw fonteinen in de gracht moeten we sowieso nieuwe bekabeling gebruiken, de oude is niet meer bruikbaar.” De wethouder zegt dat er ook een vergunning moet worden aangevraagd bij het Waterschap en dat de de gemeente met de verschillende gebruikers van de gracht in gesprek wil.
Kees Porskamp is blij met de bereidheid van het college en wil weten of er op korte termijn een gesprek komt met het waterschap. Het eerste gesprek is al gevoerd, zegt de wethouder, en ‘er is een opening voor vergunningverlening’.

Dit is niet de tijd
De NLOG is verbaasd over de voorlopige toezegging van het college. “Waarom dit overwegen in deze tijd van financiële tegenspoed? Dit is niet de tijd voor fonteinen in de Grolse gracht”, zegt voorman Klein Gunnewiek van die partij. Kees Porskamp laat zijn enthousiasme echter niet temperen: “Daarom willen we kijken naar een samenwerking met onder andere het bedrijfsleven. Het is een langgekoesterde wens van onze inwoners. Wij zien dit vooralsnog niet als onoverkomelijkheid.”

Wordt vervolgd.

Meer berichten