Henny Garstenveld bij ‘zijn’ expositie in Stadsboerderij Grolle. Foto: Theo Huijskes
Henny Garstenveld bij ‘zijn’ expositie in Stadsboerderij Grolle. Foto: Theo Huijskes

Typisch 'Grolse' expositie in Stadsboerderij

Algemeen

Met Sprookjesstad, Gondelvaart en Groenlo 700 jaar stad

Door Theo Huijskes

GROENLO - In de Stadsboerderij Grolle is tot 6 december van dit jaar een bijzondere expositie te bewonderen, in dit geval een typisch 'Grolse' expositie met als onderwerpen een drietal legendarische evenementen die in de vorige eeuw in het vestingstadje Grolle hebben plaatsgevonden. Het gaat hier om de activiteiten 'Sprookjesstad' in de jaren 1953,1954 en 1955, 'Gondelvaart' in de jaren 1956 en 1957 en 'Groenlo 700 jaar stad' dat in 1977 massaal door de Groenlose bevolking werd gevierd. Een expositie die in ieder geval niet voorbij mag gaan aan de Grollenaren zelf, alsmede aan oud-Grollenaren in den lande.

De imposante, kleurrijke expositie is een initiatief van Grollenaar Henny Garstenveld, tevens beheerder van de Stadsboerderij in de Notenboomstraat in Groenlo. "Het is altijd een wens van mij geweest om een dergelijke expositie te organiseren. Ik ben dan ook heel blij dat het nu gelukt is", vertelt Garstenveld. "Naast de medewerking van diverse mensen om mij heen, is namelijk ruim 80% van het tentoongestelde van mijzelf. Trots ben ik derhalve dat ik al die bewaarde foto's, affiches en plakkaten met anderen en met name belangstellende personen kan delen. Ik verwacht dan ook zeker een grote toeloop."

Wat velen niet weten, is het gegeven dat wijlen kunstenaar Toon Noyons uit Amsterdam in de vijftiger jaren van de vorige eeuw in Groenlo de artistiek leider, inspirator en regisseur was van zowel Sprookjesstad als Gondelvaart. Sprookjesstad vond destijds plaats op de Maliebaan nabij de muziekkoepel en de voormalige basisschool St. Aloysius en stond in 1953 in het teken van 'Sneeuwwitje en de zeven dwergen', in 1954 van 'Assepoester' en in 1955 van 'De Keizer is een dief'. Telkenmale een combinatie van muziek, dans, toneel en bloemencorso, hetgeen voor een primeur in Nederland zorgde.

De Gondelvaart op de Grolse stadsgracht, met als hoofdpodium het gedeelte van de gracht nabij de Hout- c.q. Kanonswal met op de achtergrond De Halve Maan, zorgde in het vestingstadje voor een verrassende, welkome noviteit. Dit laatste met name omdat de Grolse stadsgracht zich uitermate goed leent voor een dergelijk evenement. In 1956 was 'Aqua Flora' het thema van de Gondelvaart en in 1957 kreeg het talrijke publiek een schouwspel voorgetoverd onder de noemer 'Varende Melodieën'.

Al met al redenen voldoende om de komende tijd de expositie in Stadsboerderij Grolle te gaan bekijken. De Stadsboerderij is geopend van maandag tot en met zaterdag van 11.00 uur 's morgens tot 16.30 uur 's middags.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant