Jan Wilm Tolkamp na het winnen van de Gelderse Kleiroze. Foto: Henk van Raaij
Jan Wilm Tolkamp na het winnen van de Gelderse Kleiroze. Foto: Henk van Raaij

JanWilm Tolkamp wint Gelderse Kleiroze met 'Momento mori'

'Ik had nooit gedacht dat ik een tekst zou kunnen schrijven die anderen raakt'

Door Henri Walterbos

ULFT/AALTEN/GROENLO - Hij kijkt verbaasd en is totaal verrast als zijn naam genoemd wordt als winnaar van de Gelderse Kleiroze. JanWilm Tolkamp met 'Momento Mori', een cover van 'If tomorrow never comes' van Garth Brooks dat Tolkamp een geheel eigen smoel en identiteit gaf. Het lied is een eerbetoon aan zijn overleden moeder, als onderdeel van het theaterprogramma van Arjan Erkel dat volledig in het teken staat van diens gijzeling als medewerker van Artsen zonder Grenzen in Dagestan, tussen augustus 2002 en april 2014. Tolkamp verzorgde de muziek. Voor het derde opeenvolgende seizoen trekt het duo er mee langs Nederlandse theaters. 'Momento mori' staat op zijn solo-cd 'Vrijheid van denken en doen,' uit 2018. Aan de hand van de 11 nummers wordt de luisteraar meegenomen in het verhaal van Arjan Erkel maar ook in de belevingswereld van Jan Wilm. "'Memento Mori' is Latijns voor 'bedenk dat je sterfelijk bent.'

Vroeger hadden de Romeinen dit achter op hun strijdwagens staan. Later is dat een beetje verbloemd en wordt Carpe Diem veel gezegd", vertelde Tolkamp al eerder in deze krant. "Ik was verrast dat ze me belden dat ik genomineerd was. Ze vroegen of ik het wilde komen spelen vanmiddag met nog enkele nummers meer. Eigenlijk vind ik dat muziek geen wedstrijd is, maar dit vond ik wel leuk en een eer", vertelt de Aaltenaar oprecht in de pauze van Plat Gespöld, het streektaalfestival in de DRU Cultuurfabriek Ulft zondagmiddag met als hoofditem deze middag de verkiezing van het inmiddels zeer gewilde titel 'de Gelderse Kleiroze.' Als hij het beeldje, de bijbehorende oorkonde en de bos bloemen in ontvangst heeft genomen pakt hij de microfoon om de aanwezigen te bedanken. "Ik had nooit gedacht dat ik een tekst zou kunnen schrijven die anderen raakt. Ik dacht dat alleen maar anderen dat konden. Ik ben hier heel blij mee. Dit doet me veel."

Onder de indruk
Naast JanWilm Tolkamp waren genomineerd 'Wankel evenwicht' van Edwin E(bbers) en 'Heimwee noar Grolle (Ik wil vleegen)' van de Knunnekes Tröntjesband. De jury was onder de indruk van de drie genomineerde nummers. Over 'Wankel evenwicht': "Muziek en tekst zijn volledig in harmonie met elkaar. In 'Wankel evenwicht' worden moeilijke momenten in het leven van een persoon bezongen. Het wordt op een bijzondere manier verwoord'. Niets dan lof voor de Knunnekes Tröntjesband uit Groenlo die vier prachtige eigen nummers vertolkt; 'Mien stadt', 'Toafel van mien herinnering', 'Ik heur hier' en het genomineerde 'Heimwee noar Grolle (ik wil vleegen)' van de hand van Mark Ebbers. "De jury heeft dit lied genomineerd vanwege de originele tekst over een clichématig thema, waarin Grolle toch altied de plek is waar men naar terug wil gaan. 'Op tied veur den optocht terug'. Iedere dorpeling in de Achterhoek en Liemers weet dat achter deze prachtige regel een wereld van liefde, wonen, verlangen en feestvieren schuilgaat. Met zes woorden gezegd. De muziek ligt op de hartslag en klopt als je terugdenkt aan de plek waar je altijd zou willen zijn." Het jury-oordeel dat 50% van de uitslag bepaalt, met het publiek als de andere helft, laat een volle zaal ook het juryrapport van 'Momento mori' weten. "Hier wordt op alle fronten bewezen dat een streektaallied net zoveel zeggingskracht heeft als een mooi Nederlands kleinkunstlied, een Engelse popsong of een Frans chanson. Dit lied dat grijpt je naar de strot. De tekst is confronterend. Zang en gitaarmuziek versterken dat op een bijzondere manier. 'Als de dag morgen niet kump' betreft precies die woorden waarmee dit lied uitstijgt boven de middelmaat. Het lied is eerlijk en treft met de juiste woorden het 'Momento mori'. Tim Ebbers, zanger, gitarist en muzikaal leider van de Knunnekes Tröntjesband, kijkt met een goed gevoel terug op de middag. "Dit was hartstikke leuk om te doen. We hebben veel toffe reacties van mensen gehoord over ons optreden. We hebben een mooie middag gehad."

Naast optredens van de genomineerden waren er optredens van Tom en Joël met een Normaal-medley en eerste eigen nummers, singer-songwriter Dick van Altena en Merel Geerdink. De presentatie was in handen van Frans van Gorkum die met enthousiasme het streektaalproduct als een ware marktkoopman aan de man/vrouw bracht.

Meer berichten