Wethouder Bart Porskamp geeft gastles op basisschool De Ni-je Veste. Foto: Theo Huijskes
Wethouder Bart Porskamp geeft gastles op basisschool De Ni-je Veste. Foto: Theo Huijskes

Wethouder Bart Porskamp geeft gastles op en over Prinsjesdag

Initiatief van basisschool De Ni-je Veste

Door Theo Huijskes

GROENLO - Ooit bezocht hij zelf de basisschool Deken van Dam, de voorloper van de huidige basisschool De Ni-je Veste in Groenlo. Deze week en dat op Prinsjesdag, nota bene op het moment dat koning Willem-Alexander in de Ridderzaal in Den Haag de leden van de Eerste en Tweede Kamer oftewel de Staten-Generaal de troonrede voorleest, is hij weer voor even terug op dezelfde basisschool. Wethouder Bart Porskamp van de gemeente Oost Gelre, geboren en getogen Grollenaar, staat als gastdocent in het klaslokaal van groep acht om de daarin aanwezige leerlingen, eenentwintig in totaal, gastles te geven over de landelijke alsmede de gemeentepolitiek in het algemeen en over het doel van Prinsjesdag in het bijzonder.        

Onder het toeziend oog van schooldirecteur Ben Bomers, docente Marieke te Brake van groep acht en collega-docent Ronald Porskamp, oom van de wethouder, weet de jongste wethouder in het college van B en W van de gemeente Oost Gelre de leerlingen van groep acht op een boeiende wijze mee te nemen in de achterliggende, tevens vergaande materie van het onderwerp 'Prinsjesdag en Gemeentepolitiek'. Dit met name aan de hand van enkele filmpjes met duidelijke toelichtingen en vervolgens met het bieden van de nodige gelegenheid om vragen te stellen. En juist van dit laatste wordt uitgebreid gebruik gemaakt.
Als een rode draad door het verhaal van Porskamp loopt daarbij de landelijke Grondwet, die als uitgangspunt 'Gelijke behandeling van iedere Nederlander' kent. Wanneer de kinderen wordt gevraagd om vragen te stellen over enkele filmpjes, komen er uit alle hoeken van de klas reacties. Daarbij onder andere vragen als 'Waarom de aanduiding Prinsjesdag?', 'Wat is precies een troonrede?', 'Waarvoor dient de gouden koets?', 'Waarom dragen al die vrouwen een hoed?', 'Waarom zitten Willem-Alexander en Maxima op zulke deftige stoelen?' en 'Waarom is de ene stoel hoger dan de andere?'.
Ook wordt er aandacht besteed aan het bekende begrotingskoffertje met daarin de rijksbegroting en de miljoenennota, alsmede aan het totale traject volgende na Prinsjesdag, bestaande uit de algemene politieke beschouwingen, de algemene financiële beschouwingen, de start van het begrotingsjaar op 1 januari 2020, de voorjaarsnota en tenslotte de verantwoordingsdag.
De gastles wordt door wethouder Porskamp afgesloten met een voor de leerlingen interessant verhaal over het reilen en zeilen van de gemeentepolitiek in het algemeen en in Oost Gelre in het bijzonder. Daarnaast krijgen de leerlingen van de schoolleiding het boekwerkje 'Derde Kamer' (Handboek Politiek 1) voor de nodige aanvullende informatie.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden