Erna Karnebeek-Kolkman als organist in Harreveld. Foto: Theo Huijskes
Erna Karnebeek-Kolkman als organist in Harreveld. Foto: Theo Huijskes

Orgelconcertreeks centraal tijdens Open Monumentendag

OOST GELRE - In de gemeente Oost Gelre stond de Open Monumentendag (OMD) net als vorig jaar in het teken van de Nationale Orgeldag (NOD). Vorig jaar namen zes kerken deel, dit jaar vijf, omdat de kerk in Mariënvelde vanwege een uitvaart geen medewerking kon verlenen aan de gevarieerde orgelconcertreeks.

Door Theo Huijskes

Het zich van kerk naar kerk verplaatsende orgelconcert begon zaterdagmorgen na een carillonconcert van circa vijftien minuten om 10.00 uur in de Oude Calixtus-kerk in Groenlo. Het bijzondere van De Oude Calixtus is de omstandigheid dat in deze kerk zowel van het orgel als van het carillon gebruik kan worden gemaakt. Na een welkomstwoord van wethouder Marieke Frank bracht organist Dennis Vallenduuk op het Flentrop-orgel tal van muziekstukken ten gehore, waaronder een thema met dertien variaties van Willem Vogel. Naast wethouder Frank voerde overigens ook Grollenaar Ben Verheij, onder andere lid van het Comité Open Monumentendag, nog het woord. Verheij maakte daarbij tevens melding van het feit dat in het eerstvolgende nummer van VENSTER, een uitgave van SOGK (Stichting Oude Gelderse Kerken), een hoofdartikel aan het Flentrop-orgel zal worden gewijd.
In de Calixtusbasiliek, eveneens binnen de stadsgracht van Groenlo, was het de plaatselijke organist Jan Offenberg, die het beroemde Adema-orgel aan het werk zette met producties van Stanley, Travens, Walond en Boyce.

Na Groenlo kwamen achtereenvolgens Lichtenvoorde, Harreveld en Zieuwent aan de beurt. Het programma was zo opgesteld dat belangstellenden met een fietsroute van circa 25 kilometer langs alle kerken ook alle concerten konden bijwonen. In de Lichtenvoordse Johanneskerk was het organist Johan Meerdink, die zich op het orgel wist te onderscheiden met werken van onder anderen Haydn en Bach. Na de lunch was het in de Sint Agatha-kerk in Harreveld de beurt aan Erna Karnebeek, die als organist voor een feestelijke, muzikale omlijsting van de Nationale Orgeldag zorgde. Later op de middag speelde Jan de Leeuw in de Sint Werenfriduskerk in Zieuwent, daarmee zorgend voor de afsluiting van de orgelconcertreeks.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden