Een beeld van hoe het er straks, vanaf 2021 uit komt te zien. Foto: Kyra Broshuis
Een beeld van hoe het er straks, vanaf 2021 uit komt te zien. Foto: Kyra Broshuis (Foto: pr)

Nieuwe sporthal bij Marianum

GROENLO - Er komt een nieuwe sporthal bij scholengemeenschap Marianum. Dat zegt wethouder Bart Porskamp namens de gemeente Oost Gelre. Het gaat om een sporthal met drie zaaldelen waar dus drie klassen tegelijk kunnen sporten. Een zaaldeel is even groot als een reguliere gymzaal bij een school.

Door Kyra Broshuis

Den Elshof
“We beschikken in Groenlo over veel gedateerde binnensportaccommodaties. Veel hallen zijn meer dan 40 jaar oud. Op dit moment is er in Groenlo sprake van zes zaaldelen voor zowel binnensport en onderwijs. Sporthal Den Elshof heeft twee zaaldelen en er zijn vier gymzalen; drie bij het basisonderwijs en één bij Marianum. We moeten toe naar toekomstbestendige binnensportaccommodaties. We hebben afgesproken dat de andere binnensportverenigingen voorlopig gebruik blijven maken van sporthal Den Elshof. Dat zal in elk geval tot 2026 het geval zijn. Recent is die hal aan de buitenkant opgeknapt en binnen voorzien van een nieuwe vloer. Feit blijft dat Den Elshof niet voldoet aan de huidige sporttechnische vereisten qua maatvoering (uitloopzones) en onvoldoende capaciteit biedt voor centralisatie van de binnensport in Groenlo. Binnensportverenigingen zitten verspreid over diverse locaties in Groenlo. Daarnaast heeft het Marianum sinds de nieuwbouw in 2017 nog maar één gymzaal tot haar beschikking. De overige uren voor bewegingsonderwijs worden op dit moment gegeven in Den Elshof”, legt Porskamp uit. Marianum is straks overdag beheerder van de nieuwe sporthal. In de avonduren is de hal het domein van gymnastiekvereniging Rap en Snel.

De kosten
Scholengemeenschap Marianum draagt 500.000 euro bij aan de kosten van de nieuwe sporthal. “En de sportvelden van Marianum worden overgedragen aan de gemeente. De waarde is ongeveer een half miljoen. De overige 5,8 miljoen wordt door de gemeente betaald. Dat geldt ook voor de kosten van de sloop van de huidige gymzaal en de aanpassing van de infrastructuur. Er moet een nieuwe toegangsweg komen vanaf de Barkenkamp, tussen de panden van Univé en LBA door, naar de nieuwe sporthal.” Naast de sporthal is ruimte voor nog een pand. “Daarvoor zoeken we naar een maatschappelijke bestemming”, zegt de wethouder.

2022
De nieuwe sporthal krijgt geen volwaardige horeca. “Nee, er komt wel een keukentje met een koffiecorner maar verder blijft het sober. Boven de kleedkamers komt een tribuneruimte waardoor de hal meer geschikt is voor verschillende uitvoeringen en optredens. De hal kan ook verhuurd worden voor andere activiteiten.”
De bouw van de nieuwe hal laat nog even op zich wachten. De gemeenteraad moet nog een beslissing nemen over de financiering en pas in 2021 wordt een start gemaakt met de bouw. “Dan hebben we financieel gezien de ruimte.” In 2022 kan de nieuwe sporthal dan in gebruik worden genomen.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden