Columns

Kijkjes van de Grolse Stadstoren | Willen Grollenaren fonteinen?

De Torenwachter: willen wij Grollenaren fonteinen of willen we die niet?

Het is alweer een hele tijd geleden, beste Grollenaren, het is alweer een hele tijd geleden dat we fonteinen hadden in de gracht. Fonteinen die extra cachet gaven aan de stad, maar niet naar later bleek aan de vestingstad want daar passen die dingen niet bij of in. Zeiden ze toen, zeiden ze toen. Goh, dat was toch wel extra jammer voor de leden van de GHV (Groenlose Hengelsport Vereniging) want die hadden met man en macht die fonteinen geplaatst, daarbij financieel fors geruggesteund door de Rabobank die uit het Coöperatiefonds een bijdrage had gevoteerd, zo meen ik me allemaal nog te herinneren. Of die uitgave ook zodanig groot was dat dit leidde tot financiële problemen bij de bank zelf is me nooit duidelijk geworden. Weg geld, weg fonteinen, weg dromen, terug naar de harde realiteit van de vestingstad waarbij water slechts een verdedigingsmiddel was en geen onderdeel van een pretpakket. Nieuwe visie.

Als de fonteinen in de tijd van Fredrik Hendrik overigens al in de stadsgracht hadden gestaan, was het nooit tot een bestorming gekomen. De aanvallers waren gezellig aan de stadsgracht gaan zitten omdat het zo mooi was. En onze geschiedenis zou zelfs een totaal andere loop hebben gehad.

Terug naar nu. Ineens staat het bevlogen raadslid, VVD'er Kees Porskamp, op die de fonteinen terug wil. En de reactie van de gemeente liet zich raden, tenminste dat dacht ik al voor ik het echte antwoord hoorde. In stilte had ik dat antwoord zelf al zo'n beetje in elkaar geknutseld. Ik dacht dat de gemeente zou zeggen dat ze er in beginsel niet tegen waren, maar dat dit natuurlijk wel een onverwachte en dus niet in een meerjarenperspectief opgenomen uitgavepost zou zijn, zodat er niet voldoende financiële middelen waren om dit project 'zo maar' uit te voeren. En dat er dus naar andere geldbronnen zou moeten worden gezocht. Weer de Rabobank, dacht ik bij mezelf. Nou, het antwoord van de gemeente kwam wel verrekte dicht in de buurt. Altijd zorgelijk, altijd wenkbrauwen fronsend, nooit zeggen: We flikkeren die fonteinen meteen in de gracht, jongens. We zien wel of we daarna financieel kopje ondergaan, wat overigens wel een mooie beeldspraak zou zijn geweest.

Nee, de gemeente wil wel, in principe dan, maar heeft geen geld en moet dan zoeken naar alternatieven terwijl ook niet alle raadsleden staan te juichen. Zo ongeveer.

Maar ik vind eigenlijk dat het antwoord op de vraag of die fonteinen al dan niet gewenst zijn, bij de Grollenaren zelf moet liggen en niet bij de raadsleden. Willen we fonteinen of willen we die niet? Dat is de grote vraag en die moet niet in eerste instantie door de gemeente Oost Gelre worden beantwoord, maar door het volk, wij Grollenaren dus. Want die gracht is van ons en die hoort bij ons; niet zeggen dat-ie van de gemeente Oost Gelre is of van het Waterschap, die is van ons! En wij moeten dus beslissen en niet Harreveld of Vragender, die hebben hun eigen wensen. Prima, maar het gaat nu over Groenlo.

En ik ben dus voor een stadsreferendum. Klinkt dat even lekker: een stadsreferendum. Kwestie van even de juiste postcodes pakken en stemmen maar.

Dan weten we wat de mensen hier willen, niet hoe ze daar in Zieuwent of Lievelde over denken.

Het moet toch een fluitje van een cent zijn om een klein referendum te houden. Laat uw stem horen, beste Grollenaren. Stemmen dus.

Als het antwoord 'ja' is dan komen die fonteinen er ook en klaar is Kees.


Torenwachter

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden