Afbeelding

Kijkjes van de Grolse Stadstoren | Alles draait om geld

Algemeen Columns

De Torenwachter: geld, daar draait alles om en op

Jullie hebben natuurlijk ook gelezen, beste Grollenaren, dat de gemeente Oost Gelre financieel een beetje in de knoop komt, aan de grond zit. Niet Oost Gelre alleen overigens; ook de andere gemeenten moeten broekriemen aanhalen, geplande investeringen schrappen en niet alleen de kaasschaafmethode hanteren, maar ook echt snijden. Alsof het om een chirurgische ingreep gaat. Precies. Het komt allemaal in hoofdzaak door de hogere uitgaven in het 'sociale domein', zoals de wethouder van Oost Gelre dat aanduidt. Door besluiten op rijksniveau moeten de gemeenten extra uitgaven doen en het rijk is dan vervolgens niet zo scheutig om die kosten ruimhartig aan de gemeenten te vergoeden. Rijk maakt arm, kun je zeggen.

Er is een financiële verhouding tussen rijk en gemeenten. Ik moet trouwens zeggen dat van alle verhoudingen die er zijn en ontstaan de financiële verhouding wel het meest oninteressant is. Maar we zitten d'r wel mee!

En omdat dat vervelende rijk de gemeenten arm maakt, moeten die bijna overal maar op gaan bezuinigen en ook grijpen naar de laatste strohalm: verhoging van de belastingen.

Dat is lastig en wat ze dan doen is een politiek systeem toepassen dat altijd goed werkt. Eerst moet je zeggen dat je natuurlijk de belasting niet wilt verhogen, maar ja, er is geen ontkomen aan. Eigenlijk zeg je vervolgens dat je de belasting wel met zo'n 10% zou moeten verhogen, maar door slimme bezuinigingen en de efficiency te intensiveren is het gelukt om de verhoging tot slechts 8% te beperken! Dus als je dat politiek heel handig speelt wordt de belastingdruk eigenlijk met 2% verminderd.

Intussen gaan de belastingen overigens wel gewoon omhoog.

Tot zover kan ik het nog allemaal volgen. Ik wil trouwens niet vergeten te melden dat wij volgens mij in onze familie een financieel genie en tevens warhoofd hebben die de financiële huishouding op een gans andere manier aanpakt en die unieke aanpak wil ik jullie toch niet onthouden; misschien steken jullie er nog wat van op! Financieel is het bij dat vage maar naar eigen zeggen briljante familielid volgens mij een rommeltje, maar hij blijft er opvallend vrolijk onder. Hij zegt dat hij gewoon maandelijks alle ontvangsten optelt en ook alle uitgaven. En hij trekt dan de ontvangsten van de uitgaven af en het verschil komt hij vervolgens tekort. Daar proost hij dan op en het schijnt dat je dat lang vol kunt houden, dat proosten en die tekorten bedoel ik.

Terug naar de zwaarte van de gemeentelijke financiën.

Eigenlijk verkeren we nu in een hele vervelende situatie; het rijk bulkt van het geld, maar wil dat niet uitgeven, althans niet in voldoende mate. Doordat de gemeenten te weinig geld ontvangen, dreigen ook hier voorzieningen te verschralen of op te houden. Inmiddels hebben de gemeenten wel officieel geprotesteerd, maar het kan best zijn dat het nog een tijd duurt voordat een wat grote geldstroom richting de gemeenten gaat.

En intussen zitten de gemeenten te zuchten en te steunen en wanhopig te proberen te redden wat er te redden valt terwijl op enige afstand in Den Haag de gouden dukaten zinloos liggen te pronken in afwachting van verscheping naar de hulpbehoevende gemeenten.

De situatie doet me een beetje denken aan de man die in afwachting van de aankoop van een mooie auto druk aan het sparen is en zich alle ontzegt, maar toch steeds maar weer wacht op een nog mooier model waarmee hij nog mooiere ritten kan maken. En intussen fietst hij elke dag in de regen langs de showroom.


Torenwachter

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant