Vrijwilliger van de maand Willy Gelinck aan de oevers van De Leemputten. Foto: Theo Huijskes
Vrijwilliger van de maand Willy Gelinck aan de oevers van De Leemputten. Foto: Theo Huijskes

Klusjesman Willy Gelinck wordt in Zwolle op handen gedragen

Algemeen

Vrijwilliger van de maand

Door Theo Huijskes

ZWOLLE - Tijdens de onlangs gehouden jaarlijkse kermis-driedaagse in buurtschap Zwolle wordt hij op uitbundige wijze gehuldigd voor zijn talrijke verdiensten voor de voorheen tot Eibergen en sedert 2005 tot de gemeente Oost Gelre behorende kleine kern. In een bomvolle feesttent op het idyllische evenemententerrein 't Strootman doen de menigte belangstellenden en het daarbij veroorzaakte geluidsvolume vermoeden dat alle 698 geregistreerde Zwollenaren zich hebben verzameld om van dichtbij getuige te zijn van hoe collega-Zwollenaar Willy Gelinck uitgebreid in het zonnetje wordt gezet.

Het is voorzitter en spreekstalmeester Derck Hulshof van Feestvereniging Zwolle die de 72-jarige Gelinck als van alle markten thuis zijnde klusjesman de loftrompet steekt voor al het vrijwilligerswerk dat hij vele jaren achtereen heeft verricht en nog steeds doet. In het huldebetoon wordt ook echtgenote Wilhelmien betrokken. Een massale, gemeenschappelijke happening, waarbij het in 'Zwolle bi'j Grolle' alom omarmde motto 'Met mekare …. veur mekare!' andermaal in de praktijk wordt gebracht.

'Vluchten kan niet meer!'
In zijn woning aan de Winterswijkseweg in de Holterhoek, op slechts enkele meters afstand van De Leemputten, denkt Gelinck een drietal weken later met een lach op zijn gezicht terug aan dat moment. "Ik moest als fotograaf aanwezig zijn voor niet alleen de huldiging van het koningspaar 2019, maar ook vanwege het feit dat Jeroen Meekes 25 jaar lid is van het bestuur van de Feestvereniging. Maar totaal nietsvermoedend werd ik met het opgeplakte etiket van 'Paparazzi-koning van Zwolle' plotseling het centrale middelpunt van het feest. Op zo'n moment denk je 'Vluchten kan niet meer!' en ook kun je 'proat'n en prekk'n' wat je wilt, maar dan moet je er toch echt aan geloven. Maar achteraf gezien ook weer een onvergetelijk moment, waarbij Wilhelmien in de bloemetjes werd gezet en ik een fraaie spiegelklok als cadeau kreeg aangeboden."        

Een echte Zwollenaar
Willy Gelinck is op 27 september 1946 geboren aan de Rijksweg in Groenlo op een stekkie behorende tot destijds de gemeente Lichtenvoorde. De vrijwilliger van deze maand heeft maar liefst 43 jaar bij Wellink Machinetechniek in Zwolle gewerkt als monteur en later als gespecialiseerd onderhoudsmonteur. Na haar ontmoet te hebben tijdens een carnavalsfeest in de voormalige horecatoko 'De Pelikaan' in Groenlo, trouwde hij in 1971 met Wilhelmien Harbers. Samen hebben zij twee zoons, Maurice en Martijn, die ervoor gezorgd hebben dat zij de meer dan trotse grootouders zijn van Eva en Lukas, alsmede van Joep en Pim. Voorafgaande aan het vertrek naar het huidige woonadres heeft de familie Gelinck 33 jaar lang ruim en uiterst riant gewoond boven het bedrijfspand van de firma Wellink. "Ik voel mij derhalve geen Lichtenvoordenaar, geen Grollenaar en ook geen Holterhoeker, maar wel een echte Zwollenaar. Vergeet niet dat je als Zwollenaar wel tien jaar nodig hebt om je in de Holterhoek thuis te voelen."

Ruim 30 jaar bestuurslid
Willy Gelinck is ruim 30 jaar bestuurslid geweest van Feestvereniging Zwolle. "Dit is in Zwolle een vereniging waar alle activiteiten, evenementen en feesten vanuit gaan. Kenden wij in het verre verleden nog bestuursvergaderingen, waarbij wij om half negen begonnen en om tien voor negen al in de ban waren van een gezellig potje kaarten, in een later stadium heb ik samen met Harrie Smeenk daarin de nodige structuur aangebracht. Wij hebben toen voor de Zwolse gemeenschap tal van activiteiten geïntroduceerd, zoals oriëntatieritten en zeskampen alsmede andere gemeenschappelijke activiteiten." Ook op diverse andere terreinen was en is Gelinck een bezige bij. Zo heeft hij geruime tijd deel uitgemaakt van de Contactgroep Zwolle-Holterhoek, waarmee met name dankzij de goede contacten met het gemeentebestuur het nodige is bereikt, alsmede van de Parochieraad. Via dit beraad heeft hij vele parochievergaderingen bijgewoond en wijkbijeenkomsten georganiseerd. Daarnaast is Gelinck, mede vanwege zijn technische achtergrond, te allen tijde vrijwillig in te huren voor tal van klusjes ten behoeve van de gemeenschap.

Geboren en getogen fotograaf
Terwijl Willy Gelinck aangeeft dat hij samen met echtgenote Wilhelmien sedert het begin van deze eeuw ook vrijwilligerswerk doet ten behoeve van Woonzorgcentrum De Molenberg in Groenlo, in de vorm van het vervoeren en begeleiden van ouderen op de zondagmorgen naar de kapeldienst, mag zijn levenshobby fotografie in de vorm van vrijwilligerswerk niet onvermeld blijven. "Daarmee was ik op 15-jarige leeftijd al bezig en dat is altijd zo gebleven. Waar ik zoal foto's van maak? Ik kan beter aangeven waar ik geen foto's van maak. Noem het een uit de hand gelopen hobby. Of het nu voor een feestje of een huwelijk is, voor een evenement of een expositie, ik heb alles al gedaan. Daarbij voorop staan bij mij alle activiteiten die de gemeenschap Zwolle aangaan. Daarnaast ben ik trots en tegelijkertijd dankbaar dat ik als fotograaf aan tal van boekwerken en magazines heb meegewerkt en nog steeds mag meewerken."

Advertenties doorgeplaatst vanuit Groenlose Gids