De finale (toegift) van het jubileumconcert van Rhumtas met dirigent/muzikaal leider Jeroen Twisk in een hoofdrol. Foto: Theo Huijskes
De finale (toegift) van het jubileumconcert van Rhumtas met dirigent/muzikaal leider Jeroen Twisk in een hoofdrol. Foto: Theo Huijskes

Sprankelend jubileumconcert van Rhumtas Beltrum

Algemeen

In het kader van het 60-jarig bestaan

Door Theo Huijskes

BELTRUM - Het dameskoor Rhumtas in Beltrum had haar 60-jarig bestaan niet beter kunnen vieren dan met het jubileumconcert van afgelopen zaterdagavond. De kerk Onze Lieve Vrouw ten Hemelopneming was voor deze gelegenheid bijna te klein om de vele belangstellenden vanuit Beltrum en omliggende plaatsen een plek te kunnen bieden. De vocale en muzikale reis met als thema het jaarlijkse Eurovisie Songfestival, getiteld 'Rhumtas goes Eurovision', werd een absolute voltreffer, waarvoor het koor onder leiding van dirigent en muzikaal leider Jeroen Twisk uit Hengelo na afloop een staande ovatie in ontvangst mocht nemen.

Het enthousiasme van koor, orkest en publiek kende geen grenzen. De doelstelling om met een bescheiden feestje bij het jubileum stil te staan, mondde uit in een fenomenale prestatie, neergezet door alleen maar amateurs. Mensen met een hart voor zang en muziek en daar op een wijze invulling en uitvoering aan weten te geven, die honderden belangstellenden na een avond volop te hebben genoten met een meer dan voldaan en blij gevoel huiswaarts doen keren.

Topprestatie geleverd
Met de mededeling van de zijde van het presentatieteam 'Songfestival niet in Maastricht, niet in Rotterdam, maar in Beltrum', werd direct al de juiste toon gezet voor een vermakelijke avond. Er passeerden talrijke Eurovisie Songfestival-songs de revue. Daaronder vanzelfsprekend tal van winnende nummers, waarbij het koor bepaald niet de gemakkelijkste weg had gekozen. Dankzij de aangedragen arrangementen van muzikaal leider Jeroen Twisk kwamen, ondersteund door een bijzonder goed op elkaar ingespeeld orkest, alle bekende songs uit de afgelopen tientallen jaren, en dat sedert het eerste Eurovisie Songfestival in 1956 voorbij. De enthousiaste dames van Rhumtas wisten daarbij een topprestatie neer te zetten door allemaal niet alleen als koorleden het uiterste uit hun stemmen te halen, maar een groot deel van hen ook nog eens als solozangeres.

Arcade van Duncan Laurence
In het ten gehore gebrachte repertoire waren alle Nederlandse en buitenlandse toppers verpakt. Dit varieerde van Waterloo van ABBA tot Ein bisschen Frieden van Nicole, van Hallelujah van Gali Atari en Milk & Honey tot Apres toi van Vicky Leandros en op Nederlands terrein niet te vergeten van De Troubadour van Lenny Kuhr tot Ding-a-dong van Teach-In en niet te vergeten tot de apotheose van dit jaar: Arcade van Duncan Laurence. Bijzonder in de smaak bij het steeds enthousiaster wordende publiek vielen ook nummers die geen eindoverwinning hebben opgeleverd, maar nog steeds mateloos populair zijn. Dit laatste kwam naast het nummer Birds van Anouk met name tot uiting toen aan het eind van de avond het jubilerende koor met solist Jeroen Twisk als toegift het succesvolle, in dit geval bijzonder toepasselijke nummer Power To All Our Friends ten gehore bracht. Een internationale kraker, waarmee wereldster Cliff Richard tijdens het Eurovisie Songfestival in 1973 een derde plaats in de wacht sleepte. Een passende uitsmijter, waarmee Rhumtas de concertbezoekers bijna op de kerkbanken wist te krijgen in de deze keer van een geloofs- in een zang- en muziektempel getransformeerde kerk van Beltrum.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant