Vlnr: Theo Bloemenkamp, Wilfried Klein Avink en Ton Goossens van BOOG.
Vlnr: Theo Bloemenkamp, Wilfried Klein Avink en Ton Goossens van BOOG. Foto: Ferry Broshuis

Slag om Grolle beter toegankelijk voor mensen met beperking

Algemeen

GROENLO - Het onlangs gevoerde overleg tussen het bestuur van de stichting BOOG (Belangen Organisatie Oost Gelre voor mensen met een beperking) en de organisatoren van de Slag om Grolle lijkt resultaat op te leveren.

Door Ferry Broshuis

Bij het organiseren van evenementen en festijnen is het steeds de vraag of er voorzieningen worden getroffen voor mensen met een beperking, waardoor de toegang en verblijf voor deze groep mensen gemakkelijker wordt gemaakt. En bij de Slag om Grolle in het komend weekend zal blijken of de gemaakte afspraken doeltreffend zijn.

Penningmeester Wilfried Klein Avink van BOOG kan het heel kernachtig uitdrukken: "We zijn in gesprek gekomen met de organisatie van de Slag om Grolle om met hen te sparren over de toegankelijkheid". Dat gesprek is in een harmonieuze sfeer verlopen en er zijn goede afspraken gemaakt en de gedachte is nu dat ook mensen met een beperking volop kunnen genieten van de Slag. Navraag bij de organisatie van de Slag wijst uit dat ook van die zijde tevredenheid heerst over de gemaakte afspraken, zo laat voorzitter Edwin Grothe weten.

Evenementengemeente
Toegankelijkheid is een woord dat zeker in de gemeente Oost Gelre opgeld moet doen omdat die gemeente zich graag profileert als evenementengemeente en daar hoort natuurlijk een scala aan voorzieningen bij. Vorige week was het landelijk de week van de Toegankelijkheid met als motto 'lekker vrij'. Doen dus wat je zelf wilt, maar dan moet dat voor de groep mensen met een beperking - het gaat over een kleine 20% van de bevolking - wel mogelijk worden gemaakt. Ton Goossens, penningmeester van BOOG, vult dat aan met de opmerking dat toegankelijkheid en de bewustwording daarvoor niet vanzelfsprekende zaken zijn; er zal voortdurend op moeten worden gehamerd om het probleem in beeld te krijgen.

Niet voorop
De gemeente Oost Gelre loopt bij deze grootse taak nog niet voorop. Theo Bloemenkamp, voorzitter van BOOG, zet uiteen dat steeds meer gemeenten een 'inclusieve gemeente' willen zijn, zoals hij dat aanduidt. Het VN-verdrag Handicap is in juli 2016 door Nederland geratificeerd en de gemeenten moeten die doelstelling nu uitvoeren, waarbij ze natuurlijk gebruik maken van allerlei platforms en instanties en ook BOOG hier wil meewerken aan een toegankelijk Oost Gelre. Er is dus nog veel te doen op dit gebied maar er is wel sprake van een gestage vooruitgang. In deze regio is de gemeente Berkelland het verst met de ambitieuze plannen voor mensen met een beperking.

Test
Maar op heel korte termijn is het dus interessant te weten of de gemaakte afspraken met de organisatie van de Slag om Grolle effect sorteren. Een goed voorbeeld daarbij is de Zwarte Cross, waar voor mensen met beperking hele goede voorzieningen zijn getroffen. Hier wordt dat vrijdag aanstaande getest door niemand minder dan de bekende Jan Troost die met zijn rolstoel het grootse evenement hier zal bezoeken en zal controleren of het allemaal werkt. Spannend dus, maar we zijn zeker op de goede weg, zo zegt voorzitter Theo Bloemenkamp nog eens nadrukkelijk.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant