Oost Gelre hoog op de kliklijst

Algemeen

OOST GELRE - Het aantal meldpunten over bijstandsfraude is sinds 2013 verdrievoudigd. Nederlanders klikken steeds meer over elkaar bij de overheid, dat blijkt uit een onderzoek van de Volkskrant. Het gaat meestal om een vermoeden dat iemand samenwoont of zwart werkt naast de uitkering. De gemeente Oost Gelre scoort bijzonder hoog op de kliklijst. Dat zag ook Jerry van der Meulen van D66.

Door Kyra Broshuis

Een slechte zaak
“Onze gemeente staat hoog genoteerd, er wordt veel geklikt en wij als D66 hebben grote moeite met deze tendens. Steeds meer mensen verklikken elkaar. Het aantal meldpunten stijgt enorm, een slechte zaak wat ons betreft. Wat vindt het college ervan dat het aantal meldpunten de laatste jaren zo toeneemt, en welke meldingen zijn er in onze gemeente binnengekomen?”, zo vraagt Van der Meulen.

Legitiem
De antwoorden op het onderzoek van de Volkskrant zijn gegeven door de SDOA (Sociale Dienst Oost Achterhoek), legt wethouder Jos Hoenderboom uit. “Wij hebben in onze gemeente géén meldpunt voor bijstandsfraude, ook niet binnen het samenwerkingsverband van SDOA. Onze inwoners bellen echter wel eens met de SDOA of doen schriftelijk hun bevindingen. We krijgen ongeveer 40 meldingen per jaar binnen. Daarvan heeft zo’n tien procent betrekking op de inwoners van Oost Gelre. Het gaat dan vooral om bijstandsfraude. Van deze meldingen leidt ongeveer zeventig procent tot consequenties voor de betrokken bijstandsgerechtigden. Wij maken voor het opsporen van bijstandsfraude ook gebruik van meldingen van derden. Dat vinden wij legitiem. We strijden immers tegen ondermijning. Onze samenleving is gebaseerd op regels en normen en waarden. Iedereen heeft een verantwoordelijkheid. Het college vindt dat we daar in Oost Gelre op goede manier invulling aan geven.”

Elkaar aanspreken
D66 is blij te horen dat de gemeente Oost Gelre geen meldpunt heeft voor bijstandsfraude. “Maar het steekt ons wel dat het gewoon gebeurt. Dat er geklikt wordt. Het is beter om elkaar aan te spreken op bepaald gedrag in plaats van het stiekem doorgeven en verklikken”, zo zegt Van der Meulen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant