Nederlandse staat verdient volop aan het lenen van geld

Algemeen

Consumenten die tegenwoordig hun spaargeld bij een Europese bank stallen, krijgen daar amper of soms zelfs helemaal geen rente over uitgekeerd. Bij de Europese Centrale Bank (ECB) staat de marktrente sinds de start van de economische crisis zelfs al geruime tijd onder nul. Een situatie waar de Nederlandse overheid echter volop van profiteert.

Afgesloten kredieten leveren miljoenen op
Het feit dat er op dit moment bij de ECB sprake is van een negatieve rente betekent namelijk dat Nederlandse overheden die daar leningen afsluiten extra geld toe krijgen. De regeling is alleen van toepassing op kredieten die voor betrekkelijk korte periodes, variërend van 3 tot 6 maanden, worden afgesloten. Ondanks de kortstondige leentermijn is het volume van dit soort leningen dat Nederlandse overheden de afgelopen vijf jaar afsloten reusachtig. In die periode werd er namelijk in totaal voor bijna 400 miljard euro geleend. Alleen al in 2018 varieerde het totaalbedrag aan uitstaande kortlopende leningen tussen de 13,7 miljard en 42,5 miljard. Dankzij de negatieve rente leverde dit soort leningen vorig jaar een voordeel van 224 miljoen euro voor de Nederlandse schatkist op. Over de volledige periode van de afgelopen vijf jaar kon zelfs meer dan een miljard euro als aangenaam extraatje worden geïncasseerd.]

Wel rentebetaling over langlopende staatsschuld
De uiterst gunstige renteregeling is alleen van toepassing op kortlopende kredieten. Leningen die de Nederlandse overheid voor langere periodes is aangegaan zijn nog wel gewoon rentedragend. Over deze staatsschuld moet op jaarbasis momenteel alleen al 6 miljard euro aan rente worden betaald. In dit miljardenbedrag is de daadwerkelijke aflossing van de uitstaande schuld dus nog niet eens meegerekend. Voordeel voor het huidig uitstaande bedrag voor de lange termijn is dat ook in dit geval de te betalen rente betrekkelijk laag is.

Consumenten profiteren van goedkope hypotheken
Reguliere consumenten kunnen helaas niet rechtstreeks van de negatieve rentes van de ECB profiteren. Toch valt er wel indirect voordeel uit deze extreem lage rentestanden te behalen. Omdat banken en andere financiële instellingen op dit moment zelf spotgoedkoop geld kunnen lenen, zijn ze veelal bereid om dat voordeel deels naar hun klanten door te berekenen. Dit is met name duidelijk te zien in de hypotheekmarkt, waar langlopende geldleningen tegen ongekend lage rentepercentages worden aangeboden. Op dit moment een starterslening aangaan of deze oversluiten naar een variant met een lager rentepercentage kan dan ook uiterst aantrekkelijk zijn.

Persoonlijke leningen en doorlopende kredieten
Ook op het vlak van doorlopende kredieten en persoonlijke leningen valt op dit moment voordeel te behalen voor consumenten die er serieus de tijd voor nemen om aanbiedingen van kredietverstrekkers goed met elkaar te vergelijken. Hier zijn de rentepercentages weliswaar niet zo extreem laag als bij hypotheken, maar in tal van gevallen wel een stuk lager dan enkele jaren geleden. Rente over een afgesloten lening ontvangen zal voor consumenten weliswaar voor altijd een utopie blijven, maar elk beetje voordeel dat dankzij lagere rentekosten wordt behaald is natuurlijk mooi meegenomen.

Dit artikel wordt u aangeboden door Pricewise. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant