Gerrit Pot
Gerrit Pot (Foto: Familie Pot)

Kroegbaas en markante Grollenaar Gerrit Pot overleden

'Gerrit was een ontzettend gezellige man'

Door Henri Walterbos

GROENLO - Afgelopen week overleed op 88-jarige leeftijd Gerrit Pot, in Groenlo decennialang bekend als kastelein en eigenaar van Café-Biljartcentrum Pot. Pot werd geboren in Haaksbergen en kwam in 1963 naar Groenlo om daar Café de Watermolen aan de Borculoseweg te runnen met zijn Mia. "Hij werkte eerst bij een bakker in Beckum. Hij wilde echter de horeca in en is toen bij Annink Pot in Beckum begonnen, een oom van hem," vertelt dochter Petra. "Daar werkte mijn moeder ook. Daar hebben ze elkaar leren kennen. Samen zijn ze naar Groenlo gegaan waar ze de Watermolen gingen runnen. Het was een moeilijke tijd toen. Hij kon niet lenen bij de bank. Vader is toen nog een jaar of vijf vrachtwagenchauffeur geweest, heeft moeder een tijdje de zaak alleen gedaan." In 1976 namen Gerrit en Mia het café van Antoon Nales over aan de Barakkenplaats.

In de nacht van 18 op 19 november 1984 brandt het café tot de grond toe af en maakt Gerrit van de voormalige fotozaak van Hubers in de Nieuwestraat een tijdelijk onderkomen. Het volledig nieuw opgebouwde café opent op de plek waar het afbrandde in 1986 weer haar deuren. Petra typeert haar vader als een op en top horecaman. "Hij is als horecaman geboren."

Aan de keukentafel in het hotel haalt ze herinneringen op aan haar vader. "Ik mis hem nu al. Je kunt hem nu niets meer vragen als je even zijn advies nodig hebt." Ook kan ze lachen om herinneringen. "Als er gasten voor het hotel waren moest hij de koffers naar boven brengen. Die waren vaak loeizwaar. Vroeg hij dat een paar stamgasten te doen. Die puften dan wel eens 'goh, wat zwoar.' 'Dat dacht ik ok al,' zei hij dan. Als de gasten hem dan bedankten voor het naar boven slepen zei hij ijskoud 'graag gedaan', terwijl een ander dat gedaan had. Zulke geintjes had hij."

Trad Petra toe tot de zaak in 1995, in 2000 nam ze het horecabedrijf volledig over. "Dat vond hij niet makkelijk. Hij kon het niet loslaten. Helemaal toen ze verhuisden naar de Notenboomstraat. Je kon een jaar niks met hem beginnen. Hij hield alles nog wel heel goed in de gaten." Acht jaar geleden overleed echtgenote Mia. "Ze zijn beiden op exact dezelfde dag overleden, 28 oktober. Heel bijzonder."

Als ze de herdenkingsfoto van haar vader laat zien wijst ze direct op de verminkte hand waar hij de nodige zelfspot over had. "Dat overkwam hem toen hij een jaar of twee, drie was. Heeft hij de hand in een landbouwmachine gehad. Het was toen niet de tijd dat ze de vingers er weer snel aan konden zetten. Hij maakte er altijd grapjes over. 'Je moet wat door de vingers kunnen zien,' zei hij altijd," lacht Petra. "Hij is nog keeper geweest bij TVO in Beckum. 'Niks weert', zei hij. 'Ik leet nog wal eens ballen goan deur dissen hand'."

Prima collega
Horecaman en collega Tom Rooks van Bar de Lange Gang kende Pot al vanaf zijn jonge jaren. "Toen ik op de MAVO zat kwam ik al in zijn café de Watermolen aan de Borculoseweg. Gingen we daar biljarten, in plaats van naar school. Gerrit kon geweldig biljarten. Hij gaf ons les. Ik ben er nog vijf jaar voorzitter geweest van de biljartclub. Ook herinnert hij zich nog dat Gerrit zijn secretaris was. "In de tijd dat ik voorzitter was, was een andere legendarische Grollenaar, Eric Adema, penningmeester, en Gerrit secretaris. Alleen hebben we nooit een verslag gehad. Gerrit schreef wel wat op, maar hij kon nooit zijn eigen handschrift lezen."

Gezellige man
Als collega leerde Tom Gerrit nog beter kennen. "Gerrit was een ontzettend gezellige man, een echte kastelein. Het was een man die met iedereen overweg kon. Hij had fantastische verhalen en mooie humor. Filosofisch was hij ook, had overal een sterke mening over. Gerrit wist precies waar hij voor stond, waar hij achter stond. Een prima kerel. Gerrit was een prima collega die ook altijd het midweekje met collega's weg mee ging. Een prachtige tijd. Nog niet zo lang geleden heb ik hem nog gesproken. Hij kwam altijd nog op de Jazzmiddag, kwam hem nog wel tegen bij Pot of op straat. Je zag wel dat hij achteruit ging, was al een tijdje aan het klungelen. Ja, er heeft ons weer een markante Grollenaar verlaten."

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden