Een deel van de sfeerimpressie van Johan Akkerman. Schets: Johan Akkerman
Een deel van de sfeerimpressie van Johan Akkerman. Schets: Johan Akkerman (Foto: )

Koen Klein Tuente presenteert plan Oude Calixtus

GROENLO - Tijdens het congres over herbestemming van kerkgebouwen presenteerde Koen Klein Tuente van de voorbereidende werkgroep de voorlopige plannen voor het museum in Oude Calixtus in Groenlo. De plannen voor de Oude Calixtus was één van de voorbeelden voor hergebruik van kerken die maandagavond werden toegelicht. Zoals bekend willen het Stadsmuseum en de Oude Calixtuskerk in Groenlo samen verder als ‘Museum 1627’. De twee stichtingen willen in de nabije toekomst samen het verhaal over de Tachtigjarige Oorlog vertellen.

Door Kyra Broshuis

Toe aan een upgrade
“De Oude Calixtus is al sinds 2007 multifunctioneel in gebruik maar na ruim tien jaar ook toe aan een upgrade. Dat valt mooi samen met het Stadsmuseum dat wil moderniseren en zich wil richten op één bepaald thema. Dat was ook het advies van Erfgoed Gelderland; één museum over de periode rond 1627 en de Oude Calixtus als spin in het web”, legt Klein Tuente uit. Het nieuwe museum moet hét museum van de Tachtigjarige Oorlog worden in de Achterhoek met als subtitel ‘Het andere verhaal’. “We willen de andere kant van de Gouden Eeuw laten zien. De tegenstelling tussen de Gouden Eeuw in het westen van het land en de armoede en ellende hier in de Achterhoek. Ook richten we ons straks op de raakvlakken met de 30-jarige oorlog in Duitsland. De bezoeker van het museum komt straks op zeven belevingsplekken in aanraking met thema’s uit de Tachtigjarige Oorlog.”

Spectaculair ontwerp
Voor de ideeën voor het ontwerp van de nieuwe indeling lieten Klein Tuente en de zijnen zich inspireren door onder andere de Broerenkerk in Zwolle waar sinds 2013 een boekhandel in is gevestigd en de Petruskerk in Vught; tegenwoordig in gebruik als ontmoetingsplek. Klein Tuente liet via verschillende impressies van Johan Akkerman, de ontwerper die de uitvraag heeft gewonnen, zien hoe het museum in grote lijnen gaat worden. Op de eerste verdieping van het historische gebouw worden twee grote tentoonstellingsruimten gerealiseerd. De benedenvloer blijft intact en beschikbaar voor de verschillende activiteiten en evenementen. “Indrukwekkend”, zo zei dagvoorzitter Mirjam Blott.

Meer berichten