De jubilarissen en de voorzitter. Vlnr. Marieke Grotenhuis, Joke Offenberg, Meggy Pothof, Peter Pothof, Joop Koopmanschap, Agnes Baack en Ria Nales. Foto: Mark Ebbers
De jubilarissen en de voorzitter. Vlnr. Marieke Grotenhuis, Joke Offenberg, Meggy Pothof, Peter Pothof, Joop Koopmanschap, Agnes Baack en Ria Nales. Foto: Mark Ebbers

Wereldwinkel viert eigen jubileum én dat van zes jubilarissen

Weekend in teken van 25 jaar Groenlose Wereldwinkel

Door Mark Ebbers

GROENLO - De Wereldwinkel in Groenlo bestaat dit weekend een kwarteeuw. Dat wordt zondag gevierd met het bestuur en de overige vrijwilligers en zaterdag met een open dag. Iedereen is deze zaterdag welkom, maar er zijn ook mensen speciaal uitgenodigd, met name oud-vrijwilligers. Van de huidige vrijwilligers worden er zes in het zonnetje gezet omdat ze zich al 12,5 of zelfs de hele 25 jaar inzetten voor de winkel gebaseerd op 'eerlijke handel'.

Eigenlijk is het bij de winkel aan de Beltrumsestraat altijd open dag, maar deze zaterdag de 9de november is toch speciaal. Met muziek, koffie, door vrijwilligers gebakken cake, een drankje met een hapje én 25% korting op het non-foodassortiment. "Hopelijk komen daar ook veel mensen op af", aldus Jan Verschoor, secretaris van de Wereldwinkel Groenlo.
Vanaf 11 uur begint het goed vol te lopen in de voormalige bakkerij van Buve. Vrijwilligers praten bij met hun oud-collega's, er liggen mappen met talloze knipsels over 25 jaar Groenlose Wereldwinkel, er is de (nog tot op 25 januari lopende) expositie 'Trots' Ode aan het initiatief, en er zijn aan het einde van de morgen twee korte toespraken. Voorzitter Joop Koopmanschap blikt terug, maar ook vooruit. Hij benadrukt dat Fairtrade, eerlijke handel, nodig blijft en legt het verband met actuele grote thema's als klimaat en duurzaamheid. Concreet noemt hij vier van de 'global goals' van de Verenigde Naties waarvoor ook 'zijn' Wereldwinkel zich in blijft zetten: bestrijden van honger, bestrijden van armoede, bevordering van gezondheid en welzijn, en stimulering van onderwijs. Van de globale blik gaat hij terug naar het lokale schaalniveau: Joke Offenberg en Gonny Lensink worden bedankt voor hun blijvende inzet, ook nu ze de leeftijd van 80 jaar hebben bereikt. Joke is, net als Ria Nales, ook nog eens 12,5 jaar vrijwilliger bij de Wereldwinkel Groenlo. Agnes Baack, Marieke Grotenhuis, Meggy Pothof en Peter Pothof zijn allen al 25 jaar verbonden aan de winkel. De zes jubilarissen krijgen naast lovende woorden een corsage opgespeld, waarbij de voorzitter nog even corrigerend moet optreden: "Bij de heren moet de corsage met de bloem naar boven, bij de dames moet de bloem naar beneden."
Burgemeester Bronsvoort vindt de Wereldwinkel een prachtige uitdrukking van één van de kernkwaliteiten van de gemeente Oost Gelre: aandacht en zorg voor elkaar. De waardering van de gemeente voor de jubilerende winkel heeft de burgemeester bij zich in de vorm van een envelop met een financiële bijdrage.

Op zondagmiddag wordt het jubileumweekend 'onder elkaar' voortgezet tijdens een besloten feestje met de Wereldwinkel zelf als locatie. Met verschillende gasten: onder andere een buut van Nicole Huisman en een lezing van Tom van Wijngaarden.

Meer berichten